Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Ιαν 2022
Ελλάδα

Αφιέρωμα στις Νευροεπιστήμες διοργανώνει η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας


Αφιέρωμα στις Νευροεπιστήμες διοργανώνει η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, τον μήνα Απρίλιο .
Το πρόγραμμα έχει ως εξής :
 
Σάββατο 7 Απριλίου, ώρα 18:00, ομιλία Θεόδωρου Μαυρίδη, Ιατρού 401 Ιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, Ερευνητή, Εργαστήριο Ψυχοφαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής, Ε.Κ.Π.Α..
Τίτλος ομιλίας: «Ο εγκέφαλος και η οργάνωση της συμπεριφοράς».
Ο Προμετωπιαίος Φλοιός (prefrontal cortex) έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επιστήμονες όχι άδικα, Φλοιός του Πολιτισμού. Είναι η περιοχή του εγκεφάλου που παρατηρείται ιδιαίτερα ανεπτυγμένη μόνο στον άνθρωπο, από όλα τα ανώτερα θηλαστικά, ενώ στα κατώτερα είναι σχεδόν υποτυπώδης. Αναφέρεται συνοπτικά ότι ευθύνεται για τις «εκτελεστικές λειτουργίες», οι οποίες ορίζουν την οργάνωση της συμπεριφοράς μας ως προς διάφορες καταστάσεις. Η εξέταση της ορθής λειτουργίας του είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ οι καταστάσεις/νοσολογικές οντότητες που δημιουργεί είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
 
Ποια είναι η ουσιαστική διαφορά του εγκεφάλου μας από αυτού των υπολοίπων θηλαστικών, ακόμα και του χιμπατζή; Ποια είναι η πραγματική λειτουργία αυτού του μυστηριώδους λοβού; Άραγε μας είναι απαραίτητος ή μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτόν;
 
Κυριακή 8 Απριλίου, ώρα 18:00, ομιλία Δρ. Ιωάννη Σωτηρόπουλου, Εργαστήριο Φαρμακολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Life and Health Sciences Research Institute (ICVS), University of Minho.
Τίτλος ομιλίας: «Το στρες «σκοτώνει» τον εγκέφαλο; Ο ρόλος του στη νόσο του Αλτσχάιμερ και στην κατάθλιψη».
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής εκθέτει τον άνθρωπο σε υψηλά επίπεδα στρες σε καθημερινή και επαναλαμβανόμενη βάση. Αυτό μαζί με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη ασθενειών του εγκεφάλου, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η κατάθλιψη. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το χρόνιο ψυχολογικό στρες συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση, αλλά και στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, επιφέροντας βλάβες τόσο στα εγκεφαλικά κύτταρα, όσο και στη λειτουργία της μνήμης, καθώς ενεργοποιεί κυτταρικούς μηχανισμούς νευροεκφύλισης. Επιπρόσθετα, οι ίδιες μελέτες απέδειξαν ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε στρεσογόνες καταστάσεις εμφανίζει μια συσσωρευτική επιβλαβή δράση στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη νόσο Αλτσχάιμερ και στην κατάθλιψη. Η ανακάλυψη ότι το στρες επηρεάζει κυτταρικούς μηχανισμούς, που μέχρι πρόσφατα σχετίζονταν μόνο με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναδεικνύει τόσο το σημαντικό ρόλο του στρες στην παθολογική γήρανση του εγκεφάλου, όσο και τη σύνδεση της κατάθλιψης με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
 
Πώς επηρεάζει το στρες την ανάπτυξη ασθενειών του εγκεφάλου; Τι βλάβες επιφέρει το χρόνιο ψυχολογικό στρες στον εγκέφαλο; Πώς επηρεάζει τη μνήμη και τα εγκεφαλικά κύτταρα; Αυτά και άλλα πολλά θα ακούσουν οι επισκέπτες της Διαδραστικής Έκθεσης.
 
Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
 
 
 
Με το ίδιο εισιτήριο μπορείτε να παρακολουθήσετε και όλες τις δραστηριότητες που γίνονται στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, στo πλαίσιo του αφιερώματος στις Νευροεπιστήμες,. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου:
http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=2181&cnode=100
 
Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε την ομιλία  «Είμαστε ο εγκέφαλός μας» του Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Σπύρου Ευθυμιόπουλου, η οποία έγινε τον Μάρτιο στη Διαδραστική Έκθεση, στo πλαίσιo του αφιερώματος στις Νευροεπιστήμες: http://vimeo.com/38152040
 
___________________________________________________________________________
IΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ – Γραφείο Τύπου
Εύη Γαρδίκη: email: gardiki@eugenfound.edu.gr
 
IΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ – Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας
Λήδα Αρνέλλου, τηλ. 2109469640, email: arnellou@eugenfound.edu.gr
 
 

Related posts