Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
30 Νοέ 2021
Ελλάδα

Ανοιχτή… πληγή οι «αιώνιοι» φοιτητές

 

 

 

 

 

 

Στον… κόκορα φαίνεται πως τα έχουν «φορτώσει» οι δύο στους τρεις φοιτητές των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε πρόσφατα έρευνα, που διενέργησε το υπουργείο Παιδείας.

Το πρόβλημα των «αιώνιων φοιτητών» γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας αναμφισβήτητα τη «βαθιά» πληγή της ανώτατης εκπαίδευσης. Μια πληγή, που διαρκώς… αιμορραγεί, καθώς οι επιπτώσεις είναι πολλές και ιδιαίτερα σοβαρές. Η εισαγωγή φοιτητών σε τμήματα, τα οποία δεν τους ενδιαφέρουν, η μη τακτική παρακολούθηση των μαθημάτων από τους περισσότερους, τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών τους, οι καταλήψεις των ιδρυμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα προσωπικά προβλήματα ορισμένων φοιτητών, η ανεργία των πτυχιούχων ή ακόμα και εκείνων που έχουν διδακτορικό, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές στην ευρύτερη αγορά εργασίας, είναι κάποιοι από τους βασικότερους λόγους, που συμβάλλουν κάθε χρόνο στην αύξηση των ποσοστών των «αιώνιων» φοιτητών στα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα…

Ο «Εύδοξος»… ξεσκέπασε τους «αιώνιους»…

Από τη διδακτέα ύλη που παρέλαβαν οι φοιτητές, µέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήματος διανοµής «Εύδοξος», το υπουργείο Παιδείας, εκτός του ότι εξοικονόμησε 10 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του για κονδύλια που θα αφορούσαν μόνο σε συγγράμματα, απέδειξε ταυτόχρονα και ότι από τους περίπου 600.000 εγγεγραμμένους φοιτητές σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ της χώρας, μόλις οι 242.444 μπήκαν στο σύστηµα και έλαβαν την εξεταστέα υλη! Συμπερασματικά, το υπουργείο Παιδείας μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία διαπίστωσε σε αριθμούς την αλματώδη αύξηση των ποσοστών των αιώνιων φοιτητών, δηλαδή εκείνων, που ενώ έχουν ολοκληρώσει τα εξάμηνα των σπουδών τους, δεν έχουν λάβει πτυχίο, είτε διότι χρωστούν μικρό ή μεγάλο αριθμό μαθημάτων διαφόρων ετών, είτε διότι εγκατέλειψαν τις σπουδές τους χωρίς να ενημερώσουν.

 

Για την Αθήνα συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του 2010, καθυστερούν ή έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους περίπου 157.810 φοιτητές, δηλαδή ποσοστό 42,7% επί του συνόλου. Ενδεικτικό είναι ότι στη Νομική Αθήνας, στην οποία κάθε χρόνο οι υποψήφιοι δίνουν «μάχη» για μια θέση, οι επτά στους δέκα και συγκεκριμένα 10.118 φοιτητές καταγράφονται στις λίστες των «αιώνιων». Ειδικότερα, από τους 13.930 εγγεγραμμένους φοιτητές, τις σπουδές τους παρακολουθούν κανονικά μόνο οι 3812! Το ποσοστό, είναι ακόμη υψηλότερο (79,2%) στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο οποίο μόλις οι δύο στους δέκα φοιτητές είναι ενεργοί (1.320 επί συνόλου 6.339 εγγεγραμμένων). Επίσης, στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ίδιου Ιδρύματος υπάρχουν πολλοί «λιμνάζοντες» φοιτητές, που φθάνουν τους 2.669 έναντι 1.201 ενεργών.

 

Από την πλευρά τους και οι περισσότεροι πρυτάνεις των πανεπιστημίων μας παραδέχονται ότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσοι «αιώνιοι» φοιτητές, καθώς τα ΑΕΙ διαγράφουν από τους καταλόγους τους μόνο εκείνους, που μέσα σε προκαθορισμένα όρια δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν πτυχίο. Το περίεργο, βέβαια, είναι ότι τα τμήματα με τους περισσότερους «αιώνιους» φοιτητές είναι της Νομικής, των Οικονομικών, αλλά και του Φυσικομαθηματικού, στα οποία εισάγονται αριστούχοι, παιδιά δηλαδή που έκαναν τεράστιο αγώνα για να εισέρθουν σε αυτά και να πιάσουν τις υψηλές βάσεις τους. Αντίθετα, οι πιο… γρήγοροι φοιτητές εντοπίζονται στα τμήματα καλών τεχνών, σε σχολές του Πολυτεχνείου, αλλά και σε σχολές των επιστημών υγείας. «Οι τέσσερις στους δέκα φοιτητές των ελληνικών Πανεπιστημίων καθυστερούν ή έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους, ενώ το ποσοστό των αποφοίτων ανέρχεται μόλις σε 9,8%. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, τα τμήματα με τους περισσότερους ΄΄αιώνιους΄΄ φοιτητές είναι τα Νομικά, τα Οικονομικά, αλλά και τα Φυσικομαθηματικά, στα οποία εισάγονται αριστούχοι…», παρατηρεί μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Πετράκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Σπουδάζεις ή αλλιώς διαγράφεσαι…

Ήδη από το 2007 και την ψήφιση του Νόμου Πλαισίου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προβλέπεται η διαγραφή φοιτητών μετά από 2 χρόνια γενικότερης… αποχής. Κύριο επιχείρημα αυτών που στήριξαν το εν λόγω μέτρο ήταν το ότι οι «αιώνιοι» κοστίζουν στο κράτος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο οι «αιώνιοι» φοιτητές (που έχουν ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 6ο έτος) δεν θα πρέπει να έχουν δικαίωμα στη μέριμνα του πανεπιστημίου (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα), όταν την ίδια ώρα κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει ότι πρόκειται συνήθως για φοιτητές, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της φοιτητικής ζωής (ειδικά σε μία ξένη πόλη), με αποτέλεσμα να αναγκάζονται παράλληλα με τις σπουδές και να εργάζονται.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο-πλαίσιο, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης στις προπτυχιακές σπουδές δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων, που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου. Από την πλευρά του ο πανεπιστημιακός καθηγητής Γιώργος Σταμέλος, ως μελετητής «της ροής του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος», μας δήλωσε ότι «τα μεγαλύτερα ποσοστά των λεγόμενων ΄΄μη ενεργών΄΄ φοιτητών παρουσιάζονται σε σχολές με λαϊκότερη κοινωνική σύνθεση και αμφίβολες επαγγελματικές προοπτικές, όπως για παράδειγμα στο Πάντειο, στα περισσότερα ΤΕΙ και σε πολλές θεωρητικές σχολές».

«Καταφύγιο» οι φοιτητικές παρατάξεις για τους… «ανενεργούς»

 

Ωστόσο, προσπάθεια καταγραφής του πραγματικού φοιτητικού πληθυσμού έχει γίνει και κατά το παρελθόν, με σκοπό να ληφθούν μέτρα, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο, το οποίο έχει επιπτώσεις στην αποδοτικότητα των ΑΕΙ, αλλά δυστυχώς δεν είχε στεφθεί με επιτυχία, καθώς πάντα υπάρχουν αντιδράσεις από τους… πολιτικούς κύκλους των φοιτητών. Συγκεκριμένα, οι φοιτητικές παρατάξεις κάνουν λόγο για νόμους του κράτους, που βάζουν ταξικούς φραγμούς. Ο Γιώργος Παπαϊωάννου, φοιτητής του 5ου έτους στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών, μας ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Ιδιαίτερα για όσους προερχόμαστε από την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Οι οικογένειές μας αναγκάστηκαν να δώσουν πολλές χιλιάδες ευρώ σε φροντιστήρια, προκειμένου να καταφέρουμε να μπούμε στο πανεπιστήμιο και τώρα σε συνθήκες εκτόξευσης της ανεργίας ή της εκ περιτροπής εργασίας αδυνατούν να συνεχίσουν να καλύπτουν τα έξοδα, όχι μόνο των ενοικίων, αλλά και της καθημερινής μας ζωής».

 

Συμπερασματικά λοιπόν, η οικονομία μας κλυδωνίζεται όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολλοί φοροφυγάδες, οι οποίοι δεν πληρώνουν τους φόρους, αλλά και επειδή υπάρχει ένας γενικότερος αξιακός εκφυλισμός, όταν ακόμα και τα πανεπιστήμιά μας αποτελούν μέρος ενός «αρρωστημένου» συστήματος. Στην αντίπερα όχθη, βέβαια, η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους σπουδών για τους φοιτητές, που σπουδάζουν κυρίως σε «ξένες» πόλεις, όταν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ ετησίως, σε συνδυασμό με την ανεύρεση μιας δουλειάς, παράλληλα με την προσπάθεια παρακολούθησης των μαθημάτων, συνεπάγεται την καθυστέρηση ή την εγκατάλειψη των σπουδών τους, που μετατρέπεται δυστυχώς τις περισσότερες φορές σε στρατηγική επιβίωσης, ανατρέποντας έτσι την προοπτική ολοκλήρωσης των σπουδών, αλλά και την είσοδο στην παραγωγική διαδικασία.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ «ΑΙΩΝΙΩΝ» ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ 74%

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ) 74%

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ) 73%

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ 73%

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 66%

ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ 64%

 

Related posts