Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
05 Δεκ 2023
Ελλάδα

Αγωνιούν οι φοιτητές στο ΤΕΙ Λάρισας


Η κατάσταση στα ΤΕΙ όλης της χώρας όπως και στη Λάρισα είναι δραματική μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές χρηματοδότησης. Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι φοιτητές του Μ.Α.Σ. στο ΤΕΙ Λάρισας αναφέρονται τα εξής: «Τις προηγούμενες μέρες βγήκε στη δημοσιότητα το «κούρεμα» των αποθεματικών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ που βρίσκονται στη Τράπεζα της Ελλάδος.  Τα ΤΕΙ έχασαν 100.000.000 ευρώ από 150.000.000 που είχαν.
 
Είναι ξεκάθαρο ότι η επίθεση που δεχόμαστε δεν έχει τελειωμό! Μας καταδικάζουν μέρα με τη μέρα σε χειρότερη βαρβαρότητα.
 
•    Αφού οδήγησαν τις οικογένειές μας στη χρεοκοπία
•    Μας φόρτωσαν το δυσβάσταχτο κόστος των σπουδών
•    Μετέτρεψαν τα πτυχία σε κουρελόχαρτα διαβατήρια για την ανεργία και τους μισθούς – χαρτζιλίκι των 400 ευρώ
•    Μείωσαν τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων μέχρι και 60%
•    Έκοψαν 80 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για την παιδεία με το νέο μνημόνιο
 
Τώρα, παίρνουν ό,τι έχει απομείνει αφού με το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων οι σχολές μας βρίσκονται στον αέρα και απειλείται ακόμα και η λειτουργία τους! Εδώ οι συνέπειες είναι προφανείς: Λιγότεροι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να τρώνε δωρεάν στα ιδρύματα σε μια περίοδο που το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται. Οι μειώσεις στα κονδύλια σίτισης πλήττουν περισσότερο τα επαρχιακά ιδρύματα που έχουν και περισσότερους σπουδαστές από άλλες πόλεις. Κι όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζεται το επιπλέον «κούρεμα» των καταθέσεων των ιδρυμάτων που μετατράπηκαν σε ομόλογα από την Τράπεζα της Ελλάδας κι ένα μεγάλο μέρος τους εξανεμίστηκε με το PSI.
 
Με τη διαδικασία του «κουρέματος», τα ιδρύματα, χάνουν νόμιμα ουσιαστικά το 50%-70% των «αποθεματικών» τους! Οι πρυτανείες, οι Πρόεδροι και οι διοικήσεις δηλώνουν ότι με το κούρεμα αυτό δεν μπορούν τα ιδρύματα να καλύψουν ούτε τις υποχρεώσεις του προηγούμενου χρόνου, ότι θα κοπούν διάφορα κονδύλια για εκπαιδευτικές εκδρομές, αναλώσιμα, έρευνα, υποτροφίες, ότι υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσουν να πληρώσουν τους καθηγητές και πολλά άλλα. Σκεφτείτε ότι είδη πληρώνουμε για νοίκια, βιβλία, πάσο, σίτιση. Τώρα κόβουν 10 – 15 συγγράμματα από κάθε σχολή από το σύστημα «Εύδοξος».
Στις Εστίες η κατάσταση είναι εκρηκτική, θα βάλουν νοίκια, απειλούν να κλείσουν τα εστιατόρια, κόβουν μερίδες από το φαγητό που δικαιούνται οι σπουδαστές. Οι εργολάβοι της καθαριότητας σε πολλά ιδρύματα μειώνουν τους μισθούς του προσωπικού κατά 22% και η λίστα είναι ατελείωτη…
Την Τετάρτη 28/3 οι επιτροπές αγώνα των σπουδαστών πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΤΕΙ. Στη συνομιλία που είχαμε με τον αντιπρόεδρο του ΤΕΙ, τον κ. Τσιρίκογλου, μας ενημέρωσε ότι το ΤΕΙ Λάρισας χάνει 7.000.000 από τα 10.000.000 των αποθεματικών του και ότι η διοίκηση προς το παρόν έχει πάρει  υποσχέσεις από το Υπουργείο ότι θα δοθούν χρήματα για την κάλυψη των αναγκών του ιδρύματος. Γενικά μας είπε ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο και θα περιμένουμε να δούμε».
kosmoslarissa.gr

Related posts