Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Ιούν 2024
Auto-Moto

Έρχεται το Μokka.Το πρώτο SUV της Opel


Στις 23 Οκτωβρίου η Opel παρουσιάζει το νέο της SUV , το Opel Mokka. Είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Opel σ αυτήν την κατηγορία και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα για την προώθηση του. Η παρουσίαση θα γίνει στο St. Peter-Ording στη Βόρεια θάλασσα σε μια περιοχή που εκτός από τη βροχή .έχει και ισχυρούς ανέμους.
Πώς είναι όμως το νέο Mokka SUV ? Και σε ποιόν τομέα καινοτομεί? Οι Γερμανοί λένε ότι φέρνουν για πρώτη φορά μοναδικά συστήματα υποστήριξης οδηγού στην κατηγορία των μικρών SUV.
Αν και πιστεύουμε ότι οι επικεφαλής της εταιρίας μέχρι τώρα έχουν κάνει θαύματα στον τομέα της τεχνολογίας, ωστόσο αυτοί μας διαβεβαιώνουν ότι αναβαθμίζονται ακόμη περισσότερο τα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης. Ανάμεσά τους η βραβευμένη Εμπρός Κάμερα Opel Eye και το προηγμένο για το Mokka Electronic Stability Control (ESC) με Hill Start Assist και Hill Descent Control.
Ο Michael F. Ableson, Αντιπρόεδρος Μηχανολογίας της Opel είπε σχετικά:
«Για μία ακόμα φορά η Opel αποδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της στη βιομηχανία προσφέροντας τεχνολογίες που αυξάνουν τα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας. Βασίζονται στην προηγμένη Γερμανικής μηχανολογία και παράλληλα είναι προσιτές και άμεσα διαθέσιμες για ιδιοκτήτες SUV. Είμαστε περήφανοι που το Mokka εισάγει πολλά από τα αποκλειστικά συστήματα υποστήριξης οδηγού της Opel – όπως η εμπρός κάμερα Opel Eye – σε μία ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία».

Πάρτε τώρα μια γεύση από νέα τεχνολογικά συστήματα που θα εξοπλίζεται το νέο Mokka.

Η εμπρός κάμερα Opel Eye, μεταξύ παρμπρίζ και μεσαίου καθρέπτη, βοηθά τους οδηγούς του Mokka με δύο τρόπους. Καθώς η κάμερα μπορεί να αναγνωρίζει οδικά σήματα και σημάνσεις λωρίδων αποτελεί τη βάση για τις λειτουργίες Traffic Sign Recognition (TSR), Lane Departure Warning (LDW) και Forward Collision Alert (FCA). Το Traffic Sign Recognition διαβάζει όρια ταχύτητας, απαγορευτικά προσπέρασης και πολλά ακόμα και τα προβάλλει στο ταμπλό. Ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού, το τρέχον σύστημα (TSR II) αρχίζει να αναγνωρίζει και να διαβάζει σήματα σε απόσταση 60 m.
Το Lane Departure Warning προειδοποιεί τους οδηγούς όταν άθελά τους παρεκκλίνουν από τη λωρίδα κυκλοφορίας. Έτσι αποφεύγονται επικίνδυνες καταστάσεις όπως συμβαίνει συνήθως όταν ο οδηγός αρχίζει να κοιμάται πάνω στο τιμόνι.. Όταν είναι ενεργοποιημένο, προειδοποιεί τον οδηγό μέσω ακουστικού σήματος και ενός εικονιδίου που αναβοσβήνει στο ταμπλό. Το Lane Departure Warning ενεργοποιείται /απενεργοποιείται μέσω μπουτόν.

Το Forward Collision Alert (FCA) προειδοποιεί τον οδηγό με ένα δυνατό ηχητικό σήμα και ένα οπτικό στο ταμπλό εάν το αυτοκίνητο κινδυνεύει να συγκρουστεί με προπορευόμενο όχημα. Το FCA προειδοποιεί για κινούμενα και ακίνητα αντικείμενα. Ο οδηγός μπορεί απλά να ρυθμίζει την ευαισθησία του FCA μέσω χειριστηρίου στο τιμόνι.
Το Opel Mokka είναι από τα ελάχιστα αυτοκίνητα στην κατηγορία του που διαθέτει Hills Start Assist (HSA) και Hill Descent Control (HDC) στάνταρ σε συνδυασμό με ESC για εκδόσεις AWD και FWD. Η λειτουργία HSA αυξάνει την οδηγική άνεση βοηθώντας τον οδηγό να ξεκινήσει σε μία ανηφόρα. Το HSA εμποδίζει την προς τα πίσω κύλιση του αυτοκινήτου όταν λυθεί το χειρόφρενο. Το HDC είναι πολύ χρήσιμο και στο αντίστροφο σενάριο, όταν δηλαδή το όχημα κινείται σε απότομη κατηφόρα. Ενεργοποιείται μέσω μπουτόν, ενώ ο οδηγός μπορεί να προσδιορίσει και να περιορίσει την ταχύτητα του οχήματος. Ο αυτοματοποιημένος έλεγχος της ταχύτητας σημαίνει ότι ο οδηγός δεν χρειάζεται να φρενάρει στην κατηφόρα. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο κυρίως σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης όπως σε παγωμένες επιφάνειες ή χωματόδρομους όπου έχει σημασία η διατήρηση μιας σταθερής ταχύτητας. Η επιθυμητή ταχύτητα μπορεί να ρυθμιστεί από τον οδηγό, επιταχύνοντας ή φρενάροντας – στη συνέχεια το σύστημα θα διατηρήσει αυτή την ταχύτητα.
Μία ακόμα βασική τεχνολογία υποστήριξης οδηγού που διατίθεται με το Mokka είναι το βραβευμένο σύστημα προσαρμοζόμενου εμπρόσθιου φωτισμού της Opel με προβολείς Bi-xenon – Adaptive Forward Lighting (AFL+) που προσαρμόζει την ένταση και δέσμη φωτισμού στις επικρατούσες οδηγικές και οδικές συνθήκες μέσω έντεκα διαφορετικών λειτουργιών. Οι λειτουργίες AFL+ περιλαμβάνουν φωτισμό επαρχιακού δρόμου, αυτοκινητόδρομου, πόλης, πεζών, αντίξοων καιρικών συνθηκών, ενισχυμένη μεγάλη σκάλα, στατικό & δυναμικό φωτισμό στροφών, φώτα ημέρας με LED και High Beam Assist. Η τελευταία ρυθμίζει τη μεγάλη σκάλα αυτόματα ώστε να μην θαμπώνονται οι οδηγοί των προπορευόμενων ή αντίθετα ερχόμενων αυτοκινήτων. Συγκριτικά με τα συμβατικά φώτα μεσαίας σκάλας, τα φώτα ημέρας LED μειώνουν την κατανάλωση επειδή χρειάζονται πολύ λιγότερη ηλεκτρική ισχύ. Τα LED προσφέρουν μεγάλη διάρκεια ζωής – 30 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με τους συμβατικούς λαμπτήρες αλογόνου Η7.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2013 θα βγουν στους δρόμους τρία νέα αυτοκίνητα από την Opel . Μετά το Mokka θα παρουσιασθεί το μοδάτο, μικρό αυτοκίνητο πόλης ADAM και αμέσως μετα το νέο cabrio Cascada .
Το αυτοκίνητο που θα δούμε στην Nordfriesland , στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει δύο εκδόσεις. Μία έκδοση με κινητήρα 1.4 κ.εκ τούρμπο που θα αποδίδει 140 ίππους και μια άλλη έκδοση με πετρέλαιο στα 1700 κ.εκ που θα αποδίδει 130 ίππους. Φυσικά και τα δύο αυτοκίνητα θα είναι εξοπλισμένα με Start/Stop και με εξατάχυτα κιβώτια .

Related posts