Μάχη κατά της φοροδιαφυγής αλλά και ενάντια στα συμφέροντα και τις συντεχνίες, προτείνει στην κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ. Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, Άνχελ Γκουρία, εμφανίζεται αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει, αλλά και θα πάρει χρόνια.
Ξεπερνώντας εν μέρει και το Μνημόνιο ακόμα στην έκθεση του ΟΟΣΑ ζητά μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη μάχη των μεταρρυθμίσεων , αλλά και να πείσει η κυβέρνηση ότι τα μέτρα που λαμβάνει είναι δίκαια. Για το σκοπό αυτό προτείνει μέτρα όπως:
– δημοσιοποίηση ονομάτων και διαπόμπευση φοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών
– κατάργηση κάθε φορολογικής αμνηστίας
– κατάργηση των πολλών και διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε παραμεθόριες περιοχές κλπ
– κατάργηση φοροαπαλλαγών
– μείωση ή κατάργηση του αφορολογήτου ορίου.
Όπως τόνισε ο κ.Γκουρία «οι ελληνικές Αρχές έχουν τώρα το χρόνο αλλά και την υποχρέωση να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να υιοθετήσουν επιτυχώς βασικές οικονομικές προσαρμογές. Πρέπει επίσης να πληροφορήσουν και να πείσουν τον ελληνικό λαό για την ανάγκη αλλά και τα μακροπρόθεσμα οφέλη της επαναφοράς των δημόσιων οικονομικών της χώρας σε βιώσιμη πορεία».
Ο κ.Βενιζέλος τόνισε πως διαφαίνεται η έξοδος από το τούνελ και δήλωσε προσηλωμένος στην εθνική προσπάθεια. Ο κ. Χρυσοχοίδης τόνισε πως τα θετικά αποτελέσματα στην έκθεση του ΟΟΣΑ «κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αποτελούν προϊόν μιας συνεκτικής πολιτικής ενός σχεδίου για την αναστήλωση της ελληνικής οικονομίας».
Από πλευράς του, ο βουλευτής και Τομεάρχης Ανάπτυξης της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε: “δεν διστάζουμε να δεχθούμε τα όποια θετικά σημεία στην αξιολόγηση του ΟΟΣΑ για το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας. Αλλά δεν παραγνωρίζουμε και τις αρνητικές επισημάνσεις (καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις, αποτυχία στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, παλινωδίες στο ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων). Η μονομερής έκφραση ικανοποίησης από τον υπουργό Ανάπτυξης, δεν εξαφανίζει τον γκρίζο ορίζοντα που αντιμετωπίζουν πολίτες και επιχειρηματική κοινότητα”.
Την ίδια στιγμή πάντως, πιέσεις δέχονται οι χώρες της Ευρώπης που καλούνται να μετάσχουν στο νέο δάνειο που θα δοθεί στη χώρα μας.
Οι αγορές ομολόγων κλυδωνίζονται, τα σπρεντ ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα Ιταλία και Ισπανία να δανείζονται ακριβότερα τώρα οι ίδιες, από όσο δανείζουν αυτές την Ελλάδα. Η Κομισιόν καθησυχάζει πάντως ότι όλες οι χώρες θα μετάσχουν κανονικά όπως ήδη συμφωνήθηκε, στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας
Related posts
Μπερλουσκόνι: Το ευρώ δεν έπεισε κανέναν!
Αναζήτηση
Τελευταία νέα
Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Στον ανακριτή οδηγείται ο 71χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος
Την πόρτα του ανακριτή Πειραιά θα περάσει σήμερα Παρασκευή (8/12) ο 71χρονος καθ’ ομολογία δολοφόνος της 43χρονης γυναίκας από τη…