Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
17 Αυγ 2022
Κόσμος

“Στρατόπεδο βασανιστηρίων” στη Ζιμπάμπουε σύμφωνα με το BBC

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το BBC και η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, κοντά στα κοιτάσματα διαμαντιών Μαράνγκε στη Ζιμπάμπουε, ένα από τα πιο πλούσια του κόσμου, στρατιωτικοί και αστυνομικοί της Ζιμπάμπουε χρησιμοποιούν ένα “στρατόπεδο βασανιστηρίων”, για να τρομοκρατούν τους πολίτες που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται στα ορυχεία.

Σε αυτή την περιοχή, σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία και ο στρατός στρατολογούν με τη βία πολίτες και τους αναγκάζουν να ψάχνουν για διαμάντια. Όσοι διαμαρτύρονται ή ζητούν μέρος των κερδών μεταφέρονται στο στρατόπεδο βασανιστηρίων.

Το BBC έχει συλλέξει πολλές μαρτυρίες από ανθρώπους που δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και σωματικής βίας σε ένα μέρος που είναι γνωστό με το όνομα Ζένγκενι, κοντά στο Μαράνγκε.

Πολλοί μάρτυρες δήλωσαν μάλιστα ότι κρατήθηκαν για αρκετές ημέρες στο στρατόπεδο, όπου κρατούνται και γυναίκες, τις οποίες αφήνουν ελεύθερες αφού τις βιάσουν.

Το BBC πήρε συνέντευξη και από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που επιβεβαίωσαν ότι γίνονται βασανιστήρια, ενώ αναφέρθηκαν και σε θανάτους.

Οι μάρτυρες, από τους οποίους πήρε συνέντευξη το BBC, περιγράφουν ένα στρατόπεδο φυλακισμένων το οποίο είναι περιφραγμένο με συρματόπλεγμα, με την ονομασία “Βάση διαμαντιών” (Diamond base), περίπου 100 μέτρα από το βασικό ορυχεία Μπάντα, ενώ ακόμη ένα στρατόπεδο υπάρχει στην ίδια περιοχή, κοντά στο ορυχείο Μουσένα.

Ένας από τους άνδρες που βασανίστηκαν στο στρατόπεδο και ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του όπως και όλοι όσοι μίλησαν στο BBC, ανέφερε ότι του είχαν επιβάλλει ποινή 40 μαστιγώσεων για κάθε πρωί και κάθε βράδυ και εξαιτίας αυτού δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει το ένα του χέρι, ενώ περπατά με δυσκολία.

Σύμφωνα με τον ίδιο άνδρα σκυλιά που είναι εκπαιδευμένα να δαγκώνουν επιτίθενται σε φυλακισμένους που είναι δεμένοι με χειροπέδες.

Οι μάρτυρες επισημαίνουν ότι αυτά τα στρατόπεδα χρησιμοποιούνται εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ο υπουργός ορυχείων της Ζιμπάμπουε από τη μεριά του διέψευσε αυτές τις κατηγορίες. “Δεν υπάρχουν στρατόπεδα βασανιστηρίων στη Μαράνγκε. Πρόκειται για φτηνή προπαγάνδα από τη μεριά του BBC”, υπογράμμισε ο υπουργός Όμπερτ Μπόφου στο Γερμανικό Πρακτορείο.

“Η βρετανική κυβέρνηση δίνει μία χαμένη μάχη. Θέλει να απαγορευθούν τα διαμάντια μας από τη διεθνή αγορά. Ομως ξέρω ότι ο κόσμος δεν θα εξαπατηθεί”, πρόσθεσε.

Εντωμεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την επανάληψη της εξαγωγής διαμαντιών από τη Ζιμπάμπουε, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει “συγκεκριμένες αποδείξεις” για τους ισχυρισμούς αυτούς.

“Είδαμε τις πληροφορίες των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα φερόμενα στρατόπεδα βασανιστηρίων, εδώ και μερικά χρόνια μάλιστα, όμως δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένες αποδείξεις για την ύπαρξη αυτών των στρατοπέδων”, όπως επεσήμανε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

“Αν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες, τότε θα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό θέμα και θα θέλαμε να έχουμε αποδείξεις”, πρόσθεσε.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της ΕΕ και των χωρών μελών της στη Χαράρε δεν κατάφεραν “ποτέ να λάβουν χειροπιαστές αποδείξεις” γι’ αυτό το θέμα, επεσήμανε ο Μαν.

Related posts