Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
05 Ιούν 2020
Ελλάδα

Σέρβοι και Ρώσοι… το «μάννα εξ ουρανού» της Χαλκιδικής!

Οι Σέρβοι, οι Ρώσοι, οι Ρουμάνοι είναι αυτοί που αφήνουν τον όβολό τους σε περιοχές της Χαλκιδικής αφήνοντας τους καταστηματάρχες με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο και αρκετά ευρώ στην τσέπη.. Χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχει μείωση προσέλευσης τουριστών από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναδεικνύοντας  έτσι  τους Σέρβους και Ρώσους  στην κυρίαρχη τουριστική κοινότητα του καλοκαιριού.

 

Τα «χωριά» των Σέρβων…

 

Όπως οι Άγγλοι, έτσι και οι Σέρβοι επιλέγουν για τη διαμονή τους μεγάλους οικισμούς, κυρίως της χερσονήσου της Κασσάνδρας, δηλαδή Χανιώτη, Πευκοχώρι, Πολύχρονο, Καλλιθέα, αλλά και την Ακτή Διονυσίου, καθώς θέλουν να συνδυάσουν τα μπάνια τους με βραδινή έξοδο και διασκέδαση. Προτιμούν, λόγω χαμηλότερου κόστους, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και τα ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών.

 

…και των Ρουμάνων

 

Οι Ρουμάνοι, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν αναδειχθεί στην κυρίαρχη… βαλκανική κοινότητα της Χαλκιδικής, φέτος αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και εμφανίζονται σε μικρότερους πληθυσμούς, κυρίως σε ενοικιαζόμενα δωμάτια της Σιθωνίας, στο Ν. Μαρμαρά, τη Βουρβουρού, τη Νικήτη, τη Μεταμόρφωση και την Τορώνη. Παραδοσιακά οι τουρίστες από τη Ρουμανία επισκέπτονται οδικώς τη Χαλκιδική, είτε στις αρχές, είτε στα τέλη του καλοκαιριού, οπότε υπάρχουν ακόμη πιθανότητες να…ανακάμψουν, επιστρέφοντας το Σεπτέμβριο, ακόμη και τον Οκτώβριο. Την ίδια ώρα, μείωση στις αφίξεις καταγράφεται και από τη Βουλγαρία, ενώ μικρή αύξηση διαπιστώνεται στην έλευση Σκοπιανών τουριστών.

 

Ρώσοι…4 αστέρων

 

Κατά τα άλλα, παρά τη μείωση των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» το Μάιο και τον Ιούνιο, και φέτος οι Ρώσοι καταλαμβάνουν…τα μεγάλα ξενοδοχεία, με προτίμηση αυτά των 4 και 5 αστέρων, τα οποία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πληρότητα.

«Όπως συνέβη σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, μειώθηκαν φέτος κυρίως οι Άγγλοι και λιγότερο οι Γερμανοί τουρίστες. Στη Χαλκιδική, όμως, έχουμε τους Βαλκάνιους τουρίστες, που ισορροπούν την κατάσταση. Ιδιαίτερα από τη Σερβία έχουμε μεγάλη προσέλευση τουριστών, καθώς, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν, το 80% των Σέρβων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές έρχονται στην Ελλάδα και από αυτούς οι 8 στους 10 έρχονται οδικώς στη Χαλκιδική», τόνισε ο Διονύσης Αριστοτελίδης, αντινομάρχης Τουρισμού της νομαρχίας Χαλκιδικής.

«Η οδική πρόσβαση της Χαλκιδικής είναι το μεγάλο ατού, το οποίο τα Σαββατοκύριακα γίνεται πρόβλημα, λόγω της αυξημένης κίνησης. Φέτος εκτός από τη μείωση των Άγγλων τουριστών, έχουμε μικρή πτώση από Βουλγαρία και Ρουμανία, σταθερές αφίξεις από τη Σερβία και μικρές διαφοροποιήσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελβετία, το Βέλγιο, η Ολλανδία κ.λ.π.», πρόσθεσε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

 

«Επέλαση» και στα κάμπινγκ

 

Σέρβοι Ρουμάνοι, Γερμανοί και Γάλλοι έχουν «κατακλύσει» κι αυτό το καλοκαίρι τα κάμπινγκ της Χαλκιδικής, αναζητώντας έναν εναλλακτικό και ταυτόχρονα οικονομικό τρόπο διακοπών. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των κάμπινγκ νομού Χαλκιδικής, Αντώνης Δεληδημητρίου, ο αριθμός των ξένων τουριστών που επέλεξαν να διαμείνουν σε κάποιο κάμπινγκ έχει αυξηθεί φέτος 100% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Εδώ και χρόνια τα κάμπινγκ της Χαλκιδικής αποτελούν αγαπημένο προορισμό κυρίως για τους τουρίστες της δυτικής Ευρώπης, οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε αυτόν τον τρόπο διακοπών και κάθε καλοκαίρι παίρνουν το τροχόσπιτο και μας επισκέπτονται», αναφέρει ο κ. Δεληδημητρίου.

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, λόγω της ολοκλήρωσης της κατασκευής της Εγνατίας οδού και της μείωσης της τιμής των καυσίμων «άνοιξε ο δρόμος» και για τους Βαλκάνιους τουρίστες, οι οποίοι ξέρουν ότι στα κάμπινγκ θα μπορέσουν να απολαύσουν φτηνές διακοπές και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε ένα οικογενειακό περιβάλλον.

 

«Έρχονται και ξανάρχονται»

 

«Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίον οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται και ξανάρχονται», συμπληρώνει και η Κατερίνα Κουγιώνη, ιδιοκτήτρια κάμπινγκ στην περιοχή της Γερακινής, στη Χαλκιδική. «Μετά από τόσα χρόνια, έχουμε πλέον αναπτύξει προσωπική σχέση με αρκετούς από τους πελάτες μας και κάθε καλοκαίρι διανύουν αρκετά χιλιόμετρα για να έρθουν πάλι εδώ και να χαρούν τη θάλασσα, τον ήλιο και τη φιλοξενία μας», επισημαίνει η ίδια.

 

 

 

Related posts