Επιστροφή στην κορυφή
Σαββάτο, 23 Σεπ 2017
 
 

Σκωτσέζοι: Ευρωπαίοι ή Βρετανοί; Σκωτσέζικο ντους στην αγγλική κυβέρνηση το νέο δημοψήφισμα

Πέμπτη, 16 Μάρτιος 2017 - 11:11

-a Μέγεθος κειμένου +A

Nichola Sturgeon

 

 Νεφέλη Αγκυρίδου ΛονδινοΛονδίνο-Απο την Νεφέλη Αγκυρίδου

 

Στους Ευρωπαίους που διαμαρτύρονται έξω από τη Βουλή ζητώντας εγγυήσεις από τη Βρετανική κυβέρνηση για τη θέση τους σε μία Μεγάλη Βρετανία έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχονται να προστεθούν οι ίδιοι οι Βρετανοί και συγκεκριμένα οι Σκωτσέζοι. Καθώς οι φήμες που ήθελαν την Τερέζα Μέι να ενεργοποιεί το άρθρο 50 αυτή την εβδομάδα φούντωναν, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nichola Sturgeon, έσπευσε να ανακοινώσει την πρόθεση της Σκωτσέζικης κυβέρνησης να διεξάγει νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Η Sturgeon θεώρησε πως η Μέι θα προχωρούσε σε διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη χωρίς να συμβουλευθεί πρώτα τη Σκωτία και ανακοίνωσε νέο δημοψήφισμα για το φθινώπορο του 2018 ή την άνοιξη του 2019, πριν ολοκληρωθούν δηλαδή οι συνομιλίες της Αγγλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μέι είπε την επόμενη μέρα πως θα χρησιμοποιήσει τις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να περιοδεύσει σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και να κερδίσει τη συμφωνία όλων των μελών του για τις διαπραγματεύσεις.

Η Σκωτία ενώθηκε επίσημα με την Αγγλία το 1707 δημιουργώντας τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ και με την προσθήκη της Ιρλανδίας 100 σχεδόν χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, πλέον μόνο Βόρειας Ιρλανδίας. Οι χώρες αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Ουαλίας, έχουν από τα τέλη του ’90, οπότε και υπογράφηκαν οι σχετικές συμφωνίες αποκέντρωσης της εξουσίας, δικαίωμα να έχουν τη δική τους βουλή και να νομοθετούν ξεχωριστά από το Westminster για τοπικά ζητήματα όπως η υγεία, η παιδεία, το ποινικό και αστικό δίκαιο, ο τουρισμός, ενώ η κεντρική βρετανική κυβέρνηση διατηρεί τον τελευταίο λόγο σε εθνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η εξωτερική πολιτική και η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Την ίδια στιγμή διατηρούν πολύ έντονο το εθνικό τους συναίσθημα.

Το κόμμα της Sturgeon, το SNP (Σκωτσέζικο Κόμμα Ανεξαρτησίας), εκλέχθηκε το 2007 μετά από υπόσχεση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας. Αυτό έλαβε χώρα το 2014 με την ερώτηση αν θα ήθελαν οι Σκωτσέζοι να γίνει η χώρα τους ανεξάρτητη. Το Όχι κέρδισε με το 55% της λαϊκής ψήφου. Όπως κάθε πολιτική καμπάνια δημοψηφίσματος, η εκστρατεία για ανεξαρτησία είχε αρκετά κενά, ενώ οι πολιτικοί που υποστήριζαν το Ναι, έδιναν ψεύτικες ελπίδες και εγγυήσεις στους ψηφοφόρους. Μία από αυτές ήταν πως η Σκωτία θα παρέμενε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ανεξαρτησία. Κάτι τέτοιο φυσικά και δε θα ήταν σίγουρο, καθώς θα χρειάζονταν νέες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., όπως και με τους υπόλοιπους οργανισμούς (ΝΑΤΟ, κλπ.) των οποίων είναι μέλος η Μεγάλη Βρετανία. Αυτό ήταν και ένα από τα σημεία στα οποία βασίστηκε η καμπάνια τρομοκρατίας της Αγγλικής κυβέρνησης για τον «Αρμαγεδώνα» που θα ακολουθούσε την έξοδο της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο λόγος λοιπόν που κάποιοι Σκωτσέζοι ψήφισαν Όχι, ήταν πως ήθελαν να παραμείνουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον αυτός ο λόγος για παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο παύει να ισχύει με το Brexit, το SNP πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει ένα νέο δημοψήφισμα. Πράγματι, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ποσοστό που θα ψήφιζε Ναι έχει αυξηθεί από 45% στο 48%.

Η Βρετανική κεντρική κυβέρνηση κατηγορεί το Σκωτσέζικο κόμμα για πολιτικά παιχνίδια σε μία κρίσιμη στιγμή για όλο το Βασίλειο. Άγγλοι βουλευτές λένε πως το SNP έχει ως μοναδικό πολιτικό στόχο την ανεξαρτησία και προσπαθεί να επωφεληθεί από τις εξελίξεις. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, το δημοψήφισμα ίσως να είναι πιο επίκαιρο από ότι 3 χρόνια πριν. Σκωτσέζοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως ο λαός τους, που ψήφισε κατά του Brexit με ποσοστό 62%, δε συμμερίζεται το αντι-ευρωπαϊκό συναίσθημα των Άγγλων. Πολίτες ευρωπαϊκών κρατών θα είναι πάντα καλοδεχούμενοι στη Σκωτία, καθώς οι Σκωτσέζοι αισθάνονται κι εκείνοι από τη μεριά τους Ευρωπαίοι. Πολλοί είναι αυτοί που νιώθουν την ευρωπαϊκή κουλτούρα πιο κοντά στη νοοτροπία τους από ότι την αγγλική.

Η πρόταση για δημοψήφισμα όμως πρέπει να πάρει έγκριση από τη βρετανική βουλή, κάτι που είναι δύσκολο να συμβεί, ειδικά αν αυτό είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες. Ακόμα και αν εγκριθεί και τελικά κερδίσει το Ναι, και πάλι δεν είναι εγγυημένη η θέση της Σκωτίας στην Ε.Ε. Οποιαδήποτε αλλαγή του status quo στον παγκόσμιο χάρτη δημιουργεί προηγούμενο. Η ανεξαρτησία για παράδειγμα της Σκωτίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο για να διεκδικήσουν και άλλες περιοχές την ανεξαρτησία τους. Η ισπανική κυβέρνηση λοιπόν, που είναι αντιμέτωπη με το αποσχιστικό κίνημα της Καταλονίας, ήδη απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθεί μία ανεξάρτητη Σκωτία στο Ευρωπαϊκό γκρουπ, ειδικά αν διεξάγει το δημοψήφισμα πριν τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη αναμένεται να στηρίξουν την Ισπανία.

Ενώ λοιπόν ένα νέο δημοψήφισμα παραμένει στη θεωρία, το Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζει όλο και πιο αποδυναμωμένο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.Μοιράσου το...!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: