Επιστροφή στην κορυφή
Σαββάτο, 23 Σεπ 2017
 
 

Συνέντευξη της Πολύνας Γκιωνάκη στο now24.gr

Παρασκευή, 17 Μάρτιος 2017 - 10:15

-a Μέγεθος κειμένου +A

DSC_2005_1D-400x267Με αφορμή τον αυτοβιογραφικό μονόλογό της “RED X” η ηθοποιός Πολύνα Γκιωνάκη μίλησε στη Σοφία Παππά και το now24.gr για όλα: για την κακοποίηση και πώς αυτή αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα, αλλά και τις πολύ δυνατές αντιδράσεις του κοινού που έχουν δει την παράσταση.

 Το 2017 ξεκίνησε πολύ δυναμικά για εσάς, με την παράσταση “RED X” και την κυκλοφορία του ομώνυμου βιβλίου. Ξεκινήσατε με τη συγγραφή του βιβλίου ή από την αρχή είχατε στο μυαλό σας τη θεατρική παράσταση;

DSC_2243_2aΞεκίνησα να γράφω μην ξέροντας αν θα γίνει βιβλίο ή αν θα γίνει θεατρικό έργο. Έγραφα για δική μου προσωπική ανάγκη. Μετά αποφάσισα ότι αυτό που είχα γράψει θα μπορούσε να γίνει ένας θεατρικός μονόλογος, που θα ήθελα πάρα πολύ να ερμηνεύσω. Πολλές φορές έρχονται πράγματα στη ζωή που δεν τα περιμένουμε. Απρόσμενα, λοιπόν, μου ζήτησαν από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, και τους ευχαριστώ από την καρδιά μου για αυτό, να το εκδώσουν και σαν βιβλίο.

 

Τα ποσοστά για την κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία είναι, δυστυχώς, ανησυχητικά υψηλά στις μέρες μας. Πιστεύετε ότι αντιμετωπίζονται ως θέματα «ταμπού» και δύσκολα μιλάμε για αυτά πραγματικά και ειλικρινά στην Ελλάδα;

Θεωρώ ότι για αυτό το θέμα οι γυναίκες μιλάνε πάρα πολύ δύσκολα ή πιο σωστά δεν μιλάνε καθόλου. Αυτό οφείλεται στο ότι αισθανόμαστε ντροπή και ενοχή για αυτό που μας έχει συμβεί. Θεώρησα λοιπόν πάρα πολύ καλό το ότι εάν μιλήσω εγώ για αυτό το θέμα ελεύθερα και φωνάξω σε όλες τις γυναίκες ότι η κακοποίηση μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, μπορεί με αυτόν το τρόπο να βοηθήσω κάποια γυναίκα να απεγκλωβιστεί από μία τόσο τοξική σχέση.

 DSC_2258_1E_converted_converted

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού, των γυναικών αλλά κυρίως των ανδρών; Θυμάστε κάποια έντονα;

Πάρα πολλές γυναίκες έρχονται στο καμαρίνι να με δούνε, με αγκαλιάζουν κλαίγοντας, με κοιτάνε στα μάτια και δεν μιλάνε. Τότε τις ρωτάω εγώ «έχετε και εσείς υποστεί βία;». Κουνάνε το κεφάλι καταφατικά χωρίς να μπορούν να προφέρουν μια τόση μικρή λέξη… «ναι». Το λάθος δεν είναι δικό μας, ούτε πρέπει τα λάθη μας να τα τιμωρούμε, γι’ αυτό τους λέω «Μη νιώθετε καθόλου άσχημα, η ηρωίδα του έργου που είδατε είμαι εγώ». Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει πραγματικά, είναι ότι πολλοί άνδρες μου λένε αν συνέβαινε αυτό στην κόρη μου, αυτόν τον άνθρωπο που της άσκησε βία θα τον σκότωνα. Οι άντρες μπαίνουν στη θέση της ηρωίδας μόνο εάν αυτή είναι η κόρη τους. Αυτό δεν μπορώ να πω ότι με χαροποιεί απόλυτα, θα έλεγα με θλίβει.

 RED X COVER FRONT

Έχετε υπάρξει θύμα κακοποίησης και καταφέρατε να σπάσετε τη σιωπή. Πιστεύουμε ότι μπορείτε να δώσετε ένα πραγματικό μήνυμα προς τις γυναίκες που βιώνουν κάτι αντίστοιχο. Τι θα τους λέγατε;

Αυτό που λέω σε όλες τις γυναίκες, το εκφράζω μέσα από την παράσταση RED X. Ελάτε λοιπόν να δείτε το έργο και μη φοβηθείτε αν αντικρίσετε στα μάτια της ηρωίδας και κατά συνέπεια στη ψυχή της, τον εαυτό σας.

 

Το “RED X” είναι ένας αυτοβιογραφικός μονόλογος. Ο μονόλογος, ως είδος, έχει περισσότερες ερμηνευτικές προκλήσεις και ποιες;

O μονόλογος είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο θεατρικό έργο. Μη φοβάστε όταν ακούτε μονόλογο ότι θα πλήξετε, μπορεί να πλήξετε πολύ περισσότερο σε ένα έργο που πάνω στη σκηνή βρίσκονται δέκα ηθοποιοί. Στη συγκεκριμένη παράσταση μπορεί να βρίσκομαι μόνη πάνω στη σκηνή αλλά μιλάω ταυτόχρονα με τον εαυτό μου, με το θύτη, με την οικογένειά μου. Είναι πράγματι δύσκολο, γιατί ο ηθοποιός όταν βρίσκεται ολομόναχος πάνω στη σκηνή, δεν έχει κανένα στήριγμα δίπλα του. Δεν έχει αυτό που λέμε στο θέατρο παίρνω για να δώσω, αλλά δίνει μόνος του τα πάντα.

 

DSC_2421_2dΥπάρχει κάποιος ρόλος που θεωρείτε πρόκληση και θα θέλατε να ερμηνεύσετε στο μέλλον;

Υπάρχουν πολλοί ρόλοι που θα ήθελα να ερμηνεύσω. Κάθε ρόλος για μένα είναι πρόκληση, αλλά ως γυναίκα με αγγίζουν πάρα πολύ οι γυναικείες προσωπικότητες του Τένεσι Ουίλιαμς.

 Γιατί δεν πρέπει να χάσει κανείς το “RED X”;

Γιατί δεν είναι μια παράσταση που θα τη δει και θα τη ξεχάσει. Μπορεί να είναι σκληρό έργο, αλλά είναι αληθινό. Ας μην φοβόμαστε λοιπόν την αλήθεια. Το RED X δεν είναι ένα έργο που πρέπει να το δουν μόνο οι άνθρωποι που το έχουν βιώσει, πρέπει να το δουν όλοι γιατί θίγει ένα τεράστιο κοινωνικό θέμα, τη βία και πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε σε αυτό, όχι μόνο όταν χτυπάει την πόρτα μας, αλλά πριν μας την χτυπήσει….

 

 Λεπτομέρειες για την παράσταση :http://www.vassosotiriou.gr/red-x-o-aftoviografikos-monologos-tis-polinas-gkionaki-gia-tin-kakopiisi-ton-ginekon/

 

 

 

 

 Μοιράσου το...!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: