Επιστροφή στην κορυφή
Κυριακή, 24 Σεπ 2017
 
 

Πήλιο… η «χώρα» των Κενταύρων!!!

Κυριακή, 21 Μάιος 2017 - 11:11

-a Μέγεθος κειμένου +A

Γράφει η Δήμητρα Τράκα

Σε τούτο το βουνό δεν είχα σκαρφαλώσει ως τώρα φίλοι μου και να που ήρθε η ώρα να το κάνω κι αυτό. Ευκαιρίας δοθείσης και με την πρώτη ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα του Μαΐου, ξεκίνησε η ανάβαση στη χώρα των Κενταύρων.

Πώς όμως πήρε αυτή την ονομασία; Για να δούμε τι λένε οι μύθοι;

Το ξακουστό βουνό της Μαγνησίας, λέγεται ότι ήταν η θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου και χώρα των Κενταύρων. Τα μυθικά αυτά όντα είχαν μισό κορμί ανθρώπινο και μισό σώμα αλόγου. Ο πρώτος Κένταυρος γεννήθηκε από το ζευγάρωμα του Ιξίων, βασιλιά των Λαπίθων της Θεσσαλίας, με μια Νεφέλη (σύννεφο), που είχε τη μορφή της Ήρας. Διασημότερος των Κενταύρων ο Χείρωνας, ο οποίος ήταν ο σοφός της φυλής και θεράπευε τα ζώα με βότανα του Πηλίου. Επίσης υπήρξε δάσκαλος θεών και θνητών στις πολεμικές τέχνες, στο κυνήγι και στη μουσική. Κοντά του μεγάλωσε ο Ασκληπιός, ο θεός της ιατρικής, ο Αχιλλέας, ο Ιάσωνας και οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης. Θρύλοι πολλοί που συνδέονται με τους Κενταύρους και καλύπτουν ακόμα και σήμερα με ένα πέπλο μυστηρίου την άγρια φύση του βουνού…

Και καλά όλα αυτά με τους μύθους, όμως ας δούμε και λίγα πληροφοριακά στοιχεία για το Πήλιο, πριν προχωρήσουμε στ’ αξιοθέατά του.

Ανάμεσα στον Παγασητικό κόλπο και το Αιγαίο πέλαγος, στα βορειοανατολικά του Βόλου, υψώνεται επιβλητικά το Πήλιο με τα πάνω από 40 χωριά με μοναδικής αρχιτεκτονικής αρχοντικά, υπέροχα πλακόστρωτα καλντερίμια, ιστορικές εκκλησίες και φύση που οργιάζει. Όλο το βουνό είναι κατάφυτο από δάση με οξιές, βελανιδιές, αγριοκαστανιές, πλατανιές, πεύκα και έλατα. Τα πεδινά καλύπτονται από εκτάσεις με μηλιές και ελιές αλλά και πυκνή χαμηλή βλάστηση. Το Πήλιο έχει αρκετά καλό οδικό δίκτυο και από το Βόλο μπορείτε να επισκεφτείτε όλα του τα χωριά με σχετική άνεση. Άριστες τουριστικές υποδομές, γραφικά χωριά, μοναδικές διαδρομές, απίθανες παραλίες, και πλήθος δραστηριοτήτων με επίκεντρο τη φύση προσφέρονται όλο το χρόνο στους επισκέπτες του Πηλίου. Κάντε σκι στο χιονοδρομικό κέντρο της Πορταριάς, πιείτε το “αθάνατο νερό” στη Μακρινίτσα, κολυμπήστε στις υπέροχες παραλίες της περιοχής και περιηγηθείτε ανάμεσα στα χωριά με τον θρυλικό “Μουτζούρη”. Όποια εποχή και να βρεθείτε στο Πήλιο ένα είναι σίγουρο, θα απολαύσετε υπέροχες διακοπές και οι αναμνήσεις θα σας συντροφεύουν μια ζωή.

Για να δούμε όμως πιο αναλυτικά, κάποια από τα πιο γνωστά κι ενδιαφέροντα σημεία του βουνού. Φυσικά, όπως πάντα θα σας θυμίσω ότι δεν είναι ποτέ αρκετά όσα αναφέρουμε εδώ. Προσωπικά, εγώ χρειάστηκε να κάνω κάποιες μικρές αναβάσεις ώσπου να βρω κρυμμένες πηγές, ακολουθώντας ανάποδα τη ροή των ποταμών κι ανακάλυψα μοναδικής ομορφιάς σημεία μέσα στο δάσος. Κάντε το και μην φοβηθείτε, θα αποζημιωθείτε σίγουρα στο τέλος της διαδρομής. Απόδειξη, κάποιες από τις φωτογραφίες που είναι από το προσωπικό μου αρχείο και τις μοιράζομαι μαζί σας, για να καταλάβετε τι εννοώ.

Χιονοδρομικό κέντρο, μουσεία, χωριά γαντζωμένα στις πλαγιές του βουνού και παραλίες απλωμένες στα πόδια του και τέλος μια θέα του Παγασητικού κόλπου που σου κόβει την ανάσα. Όλα αυτά κι άλλα πολλά που σας περιμένουν…

Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά της χώρας μας, το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου δημιουργήθηκε το 1967 από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο του Βόλου, ενώ από το 1997 τη διαχείριση του κέντρου την έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Μαγνησίας. Βρίσκεται στην περιοχή «Αγριόλευκες» και απέχει 12 χμ από την Πορταριά, 2 χμ από τα Χάνια και 27 χμ από το Βόλο. Το χιονοδρομικό κέντρο είναι πολύ δημοφιλές και πολυσύχναστο κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Εκτός από σκι μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλες χειμερινές δραστηριότητες, που μπορούν να πραγματοποιηθούν εδώ συμπεριλαμβανομένου και mountain artillery ski. Το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου είναι το μοναδικό χιονοδρομικό στον κόσμο που βρίσκεται τόσο κοντά στη θάλασσα. Είναι επίσης και ένα από τα πρώτα χιονοδρομικά που καθιέρωσαν το βραδινό σκι, πραγματοποιώντας κάθε χειμώνα πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις τα βράδια του Σαββάτου.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου βρίσκεται στη Μακρινίτσα και στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο του 1844. Είναι τριώροφο, πετρόχτιστο, με έντονα φρουριακό χαρακτήρα, με πολεμίστρες και αμυντικό πυργίσκο στη στέγη, θωρακισμένη πόρτα και μυστικές κρύπτες. Το κτίριο του μουσείου χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1985 και αποκαταστάθηκε πλήρως το 1994. Τα εκθέματα ξεπερνούν τα 1500 και μεταξύ των οποίων μια σειρά τοιχογραφιών λαϊκής ζωγραφικής από αρχοντικά του 18ου και του 19ου αιώνα από την περιοχή του Πηλίου, μια πλούσια συλλογή παλιών φωτογραφιών των αρχών του αιώνα, χάλκινα, ξύλινα και κεραμικά σκεύη οικιακής χρήσης, τον εξοπλισμό της απόσταξης τσίπουρου, εικόνες, χαλκογραφίες και μικροαντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, παραδοσιακές φορεσιές του Πηλίου, ιστορικά κειμήλια της Μακρινίτσας, όπως το λάβαρο της Επανάστασης του 1878, εξοπλισμός κλωστικής και υφαντικής τέχνης, μάλλινα υφαντά και «κιλίμια». Στόχος είναι να παρουσιαστεί η ζεστή ατμόσφαιρα των παλιών αρχοντικών, αλλά ταυτόχρονα να παρουσιαστούν και όλα τα αντικείμενα της περιοχής.

Μουσείο Κομπολογιού Πορταριά

Στο Μουσείο Κομπολογιού στην Πορταριά θα βρείτε πλήθος κομπολογιών από διάφορα υλικά, πολλά από τα οποία μπορείτε να τα αγοράσετε. Επίσης, υπάρχει εργαστήριο που σχεδιάζει κομπολόγια, μπεγλέρια, κλειδοθήκες και κοσμήματα.

Μακρινίτσα Μαγνησίας

Η Μακρινίτσα είναι είναι χωριό χτισμένο κλιμακωτά στην πλαγιά του βουνού. Είναι ένα άκρως γραφικό χωριό, γεμάτο πλακόστρωτα καλντερίμια και παραδοσιακά πετρόχτιστα αρχοντικά σε κάθε γωνιά του, με την πλατεία του γεμάτη αιωνόβια πλατάνια που προσφέρει μία θέα σ’ όλο το Βόλο που κόβει την ανάσα. Πάρτε τον καφέ σας στη πλατεία του χωριού και επισκεφτείτε με την ευκαιρία την εκκλησία του Αϊ Γιάννη του Προδρόμου και θαυμάστε την τοιχογραφία του ζωγράφου Θεόφιλου που χρονολογείται από το 1910. Δίπλα από την εκκλησία υπάρχει και η περίφημη κρήνη με τέσσερις χάλκινες κεφαλές λεόντων, που χρονολογείται από το 1809 και λέγεται ότι από εκεί αναβλύζει το «αθάνατο νερό». Στην κάτω συνοικία της Μακρινίτσας, την Κουκουράβα, δείτε τον Μεσαιωνικό Πύργο του Σκοτεινιώτη, ενώ, τέλος, επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής με πολλές παλιές εικόνες και τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1737.

Πορταριά Μαγνησίας

Η Πορταριά είναι τόσο χειμερινός όσο και καλοκαιρινός προορισμός και κάθε χρόνο δέχεται πλήθος επισκεπτών, Βολιώτες και μη, που θέλουν να κάνουν μια μικρή απόδραση από την καθημερινότητα. Απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου και 13 από το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων γύρω από το μοναστήρι της Παναγιάς της Πορταρέας που χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Στην Πορταριά ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στα μονοπάτια και τα καλντερίμια, να επισκεφτεί βυζαντινές εκκλησίες και παλιά μοναστήρια, όπως τη Μονή του Ιωάννου του Προδρόμου, που πρωτοχτίστηκε το 13ο αιώνα από το χωροδεσπότη Ιωάννη Μελισσηνό, τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, με αξιόλογα λιθανάγλυφα στην εξωτερική κόγχη του Ιερού Βήματος και τον ναό των Αγίων Αναργύρων. Τα παραδοσιακά αναστηλωμένα αρχοντικά που δεσπόζουν στο χωριό είναι η ζωντανή συνέχεια της ιστορίας της Πορταριάς και αυθεντικά δείγματα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Η περιοχή διαθέτει κάθε κατηγορίας ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και εστιατόρια. Κάθε χρόνο διοργανώνονται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα την περίοδο του καλοκαιριού και την αναπαράσταση του “Πηλιορείτικου Γάμου” την πρώτη Κυριακή μετά το Δεκαπενταύγουστο.

Μηλιές Μαγνησίας

Σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από το Βόλο και σε υψόμετρο 400 μ. βρίσκεται το χωριό Μηλιές, ένα ορεινό και παραδοσιακό χωριό, με πλούσια ιστορία και σπουδαία πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου επισκέπτεται το χωριό για τις διακοπές του, ενώ δεν είναι λίγοι και οι επώνυμοι που προτιμούν το γραφικό αυτό χωριό για να περάσουν κάποιες στιγμές χαλάρωσης. Εδώ κηρύχθηκε η Επανάσταση της Θεσσαλίας κατά των Τούρκων τον Μάιο του 1821. Επίσης, από τις Μηλιές κατάγονταν ο Άνθιμος Γαζής και ο Γεώργιος Κωνσταντάς, οι οποίοι ίδρυσαν τη σχολή «Ψυχής Άκος» το 1814. Για τους λάτρεις της ιππασίας υπάρχει ο Ιππικός και Φυσιολατρικός Όμιλος στην Κορώπη, ενώ η περιοχή προσφέρεται και για πεζοπορία, καθώς στις Μηλιές βρίσκονται πολλές περιπατητικές διαδρομές ανάμεσα στην κατάφυτη βλάστηση και το υπέροχο τοπίο. Κατά την επίσκεψη σας στο χωριό την παραλείψετε να επισκεφτείτε την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών η οποία χρονολογείται από το 1741 και βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και την παλιά Βιβλιοθήκη με σπάνια έγγραφα και ντοκουμέντα της Ελληνικής επανάστασης, βιβλία, χάρτες και παλιά όργανα φυσικής και χημείας.

Τσαγκαράδα Μαγνησίας

Η Τσαγκαράδα είναι το πιο κοσμοπολίτικο χωριό του Πηλίου και αποτελεί προορισμό διακοπών κάθε εποχή του χρόνου. Το χωριό σφύζει από ζωή, καθώς προσφέρει πλήθος ξενοδοχείων και παραδοσιακών ξενώνων, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ και διάφορα καταστήματα λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης. Τα γραφικά σοκάκια της Τσαγκαράδας προσφέρονται για τη βόλτα σας, ενώ ταυτόχρονα σας παρέχουν την ευκαιρία να θαυμάσετε την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική αλλά και τη μαγεία της φύσης. Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν οι παλιές εκκλησίες, αλλά και θεόρατα αιώνια πλατάνια με τους τεράστιους κορμούς που βρίσκονται στους προαύλιους χώρους της Αγίας Παρασκευής και της εκκλησίας των Αγίων Ταξιαρχών. Τέλος, αξίζει να επισκεφτείτε το κρυφό σχολειό και το εκκλησάκι της Παναγίας της Μεγαλομάτας που βρίσκεται μέσα σε έναν βράχο.

Ζαγορά Πηλίου

Η Ζαγορά είναι το μεγαλύτερο και ιστορικότερο χωριό του Ανατολικού Πηλίου. Απέχει 47 χιλιόμετρα από το Βόλο και έτσι όπως είναι απλωμένο στην καταπράσινη και ηλιόλουστη πλαγιά του, χωρισμένο στις τέσσερις μεγάλες συνοικίες (Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα, Αγία Κυριακή, Άγιο Γεώργιο, Σωτήρα), δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη που το βλέπει από απέναντι πως πρόκειται για ένα συγκρότημα τεσσάρων χωριών. Η Ζαγορά είναι ένα παλιό χωριό με μεγάλη ανάπτυξη και άνθιση κατά το Μεσαίωνα, ενώ κατά τον 17ο και 18ο αιώνα υπήρξε σημαντικό κέντρο συναλλαγών, βιοτεχνιών και πολιτιστικό κέντρο. Εδώ βρίσκεται και το «Ελληνομουσείο», ένα σχολείο-οικοτροφείο υψηλής εκπαίδευσης, όπου λέγεται ότι μαθήτευσε και ο Ρήγας Φεραίος. Ιδανικός τρόπος διακοπών όλο τον χρόνο, η Ζαγορά προσφέρει στους επισκέπτες μία αυθεντική πηλιορείτικη εμπειρία καθώς παραμένει γραφική, αναλλοίωτη από τον τουρισμό και περιβάλλεται από μοναδική φύση. Από το χωριό δε λείπουν όμως και οι απαραίτητες υποδομές, όπως περιποιημένα παραδοσιακά καταλύματα και ταβέρνες με τοπικές σπεσιαλιτέ για την άνετη και ευχάριστη διαμονή σας. Επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη του χωριού με τις πολύτιμες συλλογές βιβλίων καθώς και τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια της περιοχής με ενδιαφέρουσες προ-βυζαντινές εικόνες και τοιχογραφίες. Κάντε τη βόλτα σας στις συνοικίες του χωριού και απολαύστε τη μαγεία της φύσης σε όλο της το μεγαλείο. Φεύγοντας από τη Ζαγορά μην παραλείψετε να γεμίσετε το καλάθι σας με καλούδια της περιοχής, όπως γλυκά του κουταλιού, βότανα και τα φημισμένα κατακόκκινα και ζουμερά μήλα Ζαγοράς.

Παραλίες Πηλίου

Οι παραλίες του Πηλίου φημίζονται για τα καθαρά νερά τους και το υπέροχο τοπίο τους με θέα το βουνό των Κενταύρων. Οι περισσότερες βρέχονται από το Αιγαίο πέλαγος αλλά είναι και μερικές παραλίες που βρίσκονται μέσα στον Παγασητικό κόλπο. Υπάρχουν ήσυχες παραλίες με μικρά ταβερνάκια, παραλίες ιδανικές για ψάρεμα αλλά και οργανωμένες παραλίες που προσφέρονται για πλήθος δραστηριοτήτων. Από την πλευρά του Παγασητικού ξεχωρίζουν οι παραλίες Μπούφα και Καλά Νερά που βραβεύονται χρόνια τώρα με γαλάζιες σημαίες. Από την πλευρά του Αιγαίου βρίσκονται οι παραλίες Καστρί, ο Άγιος Κωνσταντίνος (Πάλτση), ο Μυλοπόταμος, η Φακίστρα, η Παπά Νερό, ο Άγιος Ιωάννης, οι Άγιοι Σαράντα και η παραλία του Χορευτού.

Το Τρενάκι του Πηλίου

Ο Μουτζούρης

Το τρενάκι του Πηλίου, ο θρυλικός «Μουτζούρης» υπήρξε δυναμικό στοιχείο πολιτισμού και ανάπτυξης και σημάδεψε έντονα την ιστορία του τόπου. Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη του ανατέθηκε στον Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρα του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο. Λόγω της μορφολογίας του εδάφους επιλέχθηκε πλάτος γραμμής 60 εκατοστά, από τις στενότερες σιδηροδρομικές γραμμές στην Ελλάδα και μια από τις στενότερες στον κόσμο. Για τις ανάγκες του έργου κατασκευάστηκαν μεταξύ άλλων εννέα γέφυρες, δύο σήραγγες, και μεγάλος αριθμός αντιστήριξης. Στα χρόνια λειτουργίας του το τρένο προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην ανάπτυξη του ανατολικού Πηλίου, μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα. Με την ανάπτυξη του οδικού δικτύου της περιοχής το τρενάκι έχασε την παλιά του αίγλη με αποκορύφωμα της παρακμής του την 1η Αυγούστου 1971 όποτε και έκανε το τελευταίο του ταξίδι. Στη δεκαετία του ’80 έγιναν προσπάθειες για αναβίωση του «Μουτζούρη» με αποτέλεσμα το τρένο να κάνει δειλά-δειλά τα πρώτα του νέα δρομολόγια, για να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία στις 25 Μαΐου 1996. Σήμερα, ο «Μουτζούρης» παίρνει την ανηφόρα για τα χωριά του Πηλίου με 25 χμ. την ώρα, μέσα από μία διαδρομή μαγευτική, ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και τις μηλιές. Η θέα εκτείνεται ανάμεσα στο βουνό των Κενταύρων και τη θάλασσα, και οι επιβάτες μπορούν να σταθούν και να φωτογραφίσουν τις μοναδικές ομορφιές της περιοχής καθώς στο πέρασμα του το τρένο κάνει στάση στο χωριό Μηλιές. (Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 24210 25330 και 24056 28555.)

Κι αφού έκανα μια γύρα σε όσα πρόλαβα τουλάχιστον, κάθισα κάτω από τον παχύ ίσκιο των δέντρων, πλάι σε μια πηγή και με μουσική υπόκρουση το κελάρυσμα του νερού και το κελάιδισμα των πουλιών, απόλαυσα γλυκό του κουταλιού, από τους παραδοσιακούς συνεταιρισμούς γυναικών Πηλίου και πήρα βαθιές ανάσες, για να γεμίσω οξυγόνο και ν’ αποθανατίσω όσες περισσότερες εικόνες φυσικής ομορφιάς μπορούσα, πριν ξεκινήσω την κατάβαση. Πιστέψτε με, όταν επισκεφτείτε κι εσείς τη χώρα των Κενταύρων, θα δικαιολογήσετε αμέσως, γιατί επέλεξαν να ζήσουν σε τούτο το βουνό…

Καλό ταξίδι αγαπημένοι μου αναγνώστες!!!

 

 

 

 Μοιράσου το...!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: