Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Media

«Ωραίος ως Έλλην».


Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 109 χρόνια από τον αποτρόπαιο θάνατο του Παύλου Μελά. Του μεγάλου Έλληνα ήρωα που έχυσε το αίμα του για να ξεκινήσει ο Μακεδονικός αγώνας.
13 Οκτωβρίου 1904, η ημέρα που έχασε τη ζωή του ο Παύλος Μελάς. Πριν ενενήντα εννέα χρόνια ο καλομαθημένος Αθηναίος άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε φθάσει εκεί που τον οδηγούσε η ψυχή του: στα βουνά της Ανατολικής Μακεδονίας στην ευρύτερη περιοχή Φλώρινας – Καστοριάς. Στόχος του ήταν να σταματήσει την καταπάτηση της Μακεδονίας από τους Βούλγαρους.
Τον Παύλο Μελά τον ενδιέφερε να συμπαρασταθεί στους Μακεδόνες, ώστε να σταματήσουν οι βίαιες επιθέσεις των Βουλγάρων και οι ντόπιοι να διαβιούν με βάση τις πατροπαράδοτες ελληνικές αξίες και μιλώντας τη δικιά τους γλώσσα, την ελληνική. Ο Παύλος Μελάς ήταν συντηρητικός και βασιλόφρων, όχι όμως εθνικιστής, τουλάχιστον με τη σημερινή έννοια του όρου. Δεν είχε πρόβλημα με τους Τούρκους ούτε με τους Βούλγαρους ή με τους άλλους λαούς που ζούσαν στη Μακεδονία, όταν εκείνοι δεν επιδίωκαν τη βία. Προσπάθειά του ήταν να διεκδικήσει με την πειθώ κι όχι με τα όπλα την ησυχία και την ηρεμία των συμπατριωτών του. Δεν ανεχόταν την ένοπλη βία των Βούλγαρων κομιτατζήδων, η οποία περιλάμβανε δολοφονίες, ληστείες, βιασμούς, με σκοπό την αρπαγή της περιουσίας τους και τον προσηλυτισμό των Μακεδόνων με το στανιό στη βουλγαρική Εξαρχία. Αμέσως μετά τον θάνατό του ξεκίνησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα ο Μακεδονικός Αγώνας, όπου έλαβαν μέρος πάμπολλοι Έλληνες που υπολογίζεται ότι ήταν περίπου έξι χιλιάδες και ήταν κυρίως ντόπιοι ή Κρητικοί. Αναλυτικά για τη ζωή, το έργο και κυρίως τον θάνατό του θα διαβάσετε στο βιβλίο της Μίτσης Πικραμένου «Ωραίος ως Έλλην».

Related posts