Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Τεχνολογία

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ  στη νέα ψηφιακή εποχή

moyseio-tilepikoinonion-ote-1

 

Το μεγάλο έργο της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης των συλλογών του υλοποίησε το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ. Περίπου 600 τεκμήρια των συλλογών και οι περιγραφές τους είναι ήδη διαθέσιμα σε όλους μέσα από το νέο site του Μουσείου www.otegroupmuseum.gr,  ενώ το υλικό εμπλουτίζεται συνεχώς.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ είναι ένα από τα λίγα Μουσεία στην Ελλάδα που έχουν τεκμηριώσει και ψηφιοποιήσει το σύνολο σχεδόν των συλλογών, δηλαδή περισσότερα από 23.000 αντικείμενα και αρχεία, που, το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί, αφηγούνται την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και της χώρας. Στα αντικείμενα και το αρχειακό υλικό που ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν περιλαμβάνονται:

  • 3.200 συσκευές, αντικείμενα και όργανα που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και την εξέλιξη των αντίστοιχων τεχνολογιών στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα.
  • 13.500 τηλεφωτογραφίες. Η Συλλογή εκτείνεται χρονικά από το 1949, έτος λειτουργίας της τηλεφωτογραφικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Καλύπτει σημαντικές στιγμές από την πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ιστορία της χώρας.
  • 3.700 τηλεγραφήματα. Καλύπτουν τη χρονική περίοδο 1860-1980 και ο κύριος όγκος αποκτήθηκε μέσω δωρεών και αγορών. Το περιεχόμενό τους εκτείνεται από την σφαίρα του ιδιωτικού και οικονομικού βίου έως την πολιτική και στρατιωτική ιστορία της Ελλάδας.
  • 300 υλικά αρχείου όπως διαφημιστικές καταχωρήσεις, εφημερίδες και περιοδικά.
  • 100 ώρες ταινιών που περιλαμβάνουν διαφημιστικές ταινίες, εκπαιδευτικά φιλμ και εκπομπές, εταιρικά φιλμ ΟΤΕ, αμοντάριστα πλάνα από πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
  • 2.300 τηλεκάρτες.

H τεκμηρίωση  είχε στόχο την καταγραφή ταυτότητας για κάθε αντικείμενο και υλικό αρχείου που ανήκει στη συλλογή του Μουσείου, ενώ για επιλεγμένα αντικείμενα έγινε αναλυτική και εκτεταμένη τεκμηρίωση. Παράλληλα με το έργο, έγινε πρωτογενής συντήρηση των εκθεμάτων. Η ψηφιοποίηση περιλάμβανε την επαγγελματική φωτογράφιση και καταχώρηση κάθε τεκμηρίου σε ηλεκτρονική μορφή. Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες-τεκμηριωτές, σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές και διήρκησε δύο χρόνια. Το κόστος της επένδυσης καλύφθηκε αποκλειστικά από πόρους του Ομίλου ΟΤΕ.

H κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ & Επικεφαλής του Μουσείου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του έργου της ψηφιοποίησης.
H κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ & Επικεφαλής του Μουσείου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του έργου της ψηφιοποίησης.

Η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ και επικεφαλής του Μουσείου, δήλωσε: «Η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των συλλογών μας είναι ένα έργο για όλους. Για το Μουσείο, καθώς ανοίγει νέους δρόμους για την περαιτέρω ερμηνεία και ιστορική ανάλυση των τεκμηρίων και τη διαχείριση των συλλογών και το τοποθετεί στον παγκόσμιο χάρτη των Μουσείων. Για τον Όμιλο ΟΤΕ, καθώς αναδεικνύει την συνεισφορά του όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και στην τεχνολογική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ιστορία της χώρας. Και το κυριότερο, για το ευρύ κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γιατί καταγράφει και αφηγείται την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και δίνει ανοιχτή πρόσβαση σε πληροφορίες και αντικείμενα μοναδικά στο είδος τους. Είναι μια επένδυση στην τεχνολογία και την καινοτομία ως όχημα για ένα καλύτερο κόσμο για όλους.»

Στο πλαίσιο του έργου, το Μουσείο εξοπλίστηκε με το σύστημα διαχείρισης συλλογών MuseumPlus, καθώς και με την εφαρμογή eMuseumPlus, που οργανώνει τις συλλογές ψηφιακά και τις καθιστά προσβάσιμες διαδικτυακά μέσα από το νέο site του Μουσείου www.otegroupmuseum.gr.

Μέσα από την ιστοσελίδα, που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα πολιτιστικών sites, ο επισκέπτης μπορεί επίσης να ενημερωθεί για τις νέες μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις και προγράμματα 2016-2017 για σχολικές ομάδες και οικογένειες, αλλά και να μάθει πληροφορίες για τις συλλογές και τα νέα του μουσείου. Σύντομα, το www.otegroupmuseum.gr θα εμπλουτιστεί με σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές για την παρουσίαση των εκθεμάτων, όπως η τεχνολογία virtual reality, και με videos από τις δράσεις του Μουσείου.

Ένα από τα πρώτα τηλεγραφήματα εμπορικού χαρακτήρα το 1859, μετά την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων που επέτρεπαν τη τηλεγραφική σύνδεση Αθήνας με Κωνσταντινούπολη.
Ένα από τα πρώτα τηλεγραφήματα εμπορικού χαρακτήρα το 1859, μετά την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων που επέτρεπαν τη τηλεγραφική σύνδεση Αθήνας με Κωνσταντινούπολη.

Μουσειοπαιδαγωγικές Δράσεις 2016 – 2017

22 & 23 Οκτωβρίου 2016:  Μαγικές μουσειακές διαδρομές

4-6 ετών (ώρα: 11:00-12:00) & 7-12 ετών (ώρα: 12:30-14:00)

Μπορείτε  να ζήσετε από κοντά τη μαγεία των εκθεμάτων του Μουσείου…

Να  δείτε την ιστορία των τηλεπικοινωνιών να ξετυλίγεται μέσα από τις ακροβατικές και ταχυδακτυλουργικές δεξιότητες πραγματικών ζογκλέρ! Κόλπα με φωσφορούχα ζογκλερικά αντικείμενα, διανομή τηλεγραφημάτων με μονόροδα ποδήλατα, σχηματισμός τηλεπικοινωνιακών κωδικών με μαγικές τεχνικές και άλλες πολλές εκπλήξεις σας περιμένουν για να σας μυήσουν στον μαγικό κόσμο της επικοινωνίας και να σας κερδίσουν με την πρωτοτυπία και την ευρηματικότητά τους!

26 & 27 Νοεμβρίου 2016: Εργάζομαι για μια μέρα στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών

7-12 ετών (ώρα: 11:00-12:30 & 13:00-14:30)

Τηλέγραφος, μέρος της συλλογής του μουσείου.
Τηλέγραφος, μέρος της συλλογής του μουσείου.

Τι ακριβώς κάνει ένας μουσειολόγος και πώς λειτουργεί ένα Μουσείο; Ανακαλύψτε τα μυστικά που κρύβονται πίσω από κάθε έκθεμα μέσα από παιχνίδια ρόλων που σας βάζουν σε χώρους του Μουσείου που δεν έχετε ξαναμπεί και σε θέσεις που δεν έχετε ξαναβρεθεί. Περιηγηθείτε μέσα στις αποθήκες, μάθετε τί είναι η προληπτική συντήρηση και τί ακριβώς γίνεται μέσα στην αίθουσα συσκέψεων ενός Μουσείου. Ανακαλύψτε μαζί με τα παιδιά σας το Μουσείο μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι και γίνετε εσείς οι ιστορικοί ερευνητές που θα καταγράψουν τις πληροφορίες στις λεζάντες των εκθεμάτων!

10 & 11 Δεκεμβρίου 2016: Μυστηριώδες δέμα φτάνει στο ΜΤ λίγο πριν τα Χριστούγεννα!

7-12 ετών (ώρα: 11:00-12:30 & 13:00-14:30)

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα ένα μυστηριώδες δέμα καταφθάνει στο Μουσείο!

Ποιος το έστειλε; Τι έχει μέσα και τι θα γίνει αν αποκαλυφθεί το περιεχόμενό του; Και το κυριότερο, ποιος θα καταφέρει να λύσει το μυστήριο πρώτος χωρίς να μπει στον πειρασμό να ανοίξει το δέμα; Ελάτε να πάρετε μέρος σε ένα αλλιώτικο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, με κωδικοποιημένα μηνύματα σε σήματα Μors, με πυρσούς, τον οπτικό τηλέγραφο του Chappe κ.α. και φτιάξτε το παζλ μιας ιστορίας που θα αποκαλύψει τον αποστολέα του δέματος για να ανοίξετε τελικά το μυστηριώδες δέμα και στο τέλος να καταγράψετε την ιστορία του αντικειμένου που περιέχει!

10 & 11 Δεκεμβρίου 2016: Χριστουγεννιάτικες πινελιές σε… τηλεγραφικό καμβά

5-12 ετών (ώρα: 13:00-14:30)

Μεταλλική επιτραπέζια τηλεφωνική συσκευή του 1892, που σχεδιάστηκε προσωπικά από τον Lars Magnus Ericsson.
Μεταλλική επιτραπέζια τηλεφωνική συσκευή του 1892, που σχεδιάστηκε προσωπικά από τον Lars Magnus Ericsson.

Στα διαδραστικά πάνελ του Μουσείου, προβάλλονται video με υλικό από το έργο της τεκμηρίωσης των τηλεγραφημάτων, καθώς και το έργο των ζωγράφων Δημητρίου Γαλάνη και Joan Miro. Γονείς και παιδιά δημιουργούν εικαστικά τηλεγραφήματα με Χριστουγεννιάτικες ευχές εμπνευσμένοι από τα χαρακτηριστικά έργα τους.

14 & 15 Ιανουαρίου 2017: Χαρακτική με έμπνευση… από τα χέρια των παιδιών!

6-9 ετών και 10-16 ετών (ώρα: 11:00-12:30 & 13:00-14:30)

Τα εκθέματα του Μουσείου γίνονται αφορμή για καλλιτεχνικές δημιουργίες από τα χέρια των μικρών μας φίλων. Τα τηλέφωνα, οι εφευρέσεις και οι ιστορικές στιγμές της επικοινωνίας γίνονται η έμπνευση για χαρακτικά έργα με πρωτόγνωρες τεχνικές! Τα παιδιά μετά από μια διαδραστική εκπαιδευτική περιήγηση στο Μουσείο επισκέπτονται το ειδικά διαμορφωμένο εργαστήρι χαρακτικής, όπου με τη βοήθεια των ειδικών, Παντολφίνι και Σιατερλή, χρησιμοποιούν την πρωτόγνωρη τεχνική χάραξης της ζάχαρης και του μελανιού  για να δώσουν μορφή στις εμπνεύσεις τους και στο τέλος να τυπώσουν το δικό τους μοναδικό έργο τέχνης.

4 & 5 Φεβρουαρίου 2017: Φώτα, κάμερες… πάμε!

7-12 ετών (ώρα: 11:00-12:30 & 13:00-14:30)

Γίνετε ρεπόρτερς για μία μέρα και παρουσιάστε  μία αποκλειστική είδηση που θα αφορά ένα έκθεμα του Μουσείου! Το πρώτο στούντιο τηλεόρασης που φιλοξενεί το Μουσείο, επαναλειτουργεί με τους μικρούς μας φίλους στη θέση των πρωταγωνιστών ενός δελτίου ειδήσεων. Μετά από ένα ταχύρρυθμο μάθημα από την «αρχισυντάκτρια/σκηνοθέτη» του Δελτίου Ειδήσεων, οι μικροί «ρεπόρτερ» αναλαμβάνουν να βρουν πληροφορίες για ένα από τα εκθέματα του Μουσείου, να συντάξουν την είδηση και τελικά να την παρουσιάσουν σε απευθείας σύνδεση από το σημείο του ρεπορτάζ  στον δημοσιογράφο που θα βρίσκεται στο στούντιο!

18 & 19 Μαρτίου 2017: Τηλεφωτογραφίες και Polaroid…στα χέρια των μικρών φωτογράφων!

6-12 ετών (ώρα: 11:00-12:30 & 13:00-14:30)

Πώς συνδέεται η επικοινωνία με τη μετάδοση των νέων στις εφημερίδες και τί σχέση έχει η φωτογραφική Polaroid με την ιστορία της επικοινωνίας; Μεταφερθείτε στις δεκαετίες από το ’50 έως το ’80 και μάθετε τί ρόλο έπαιξε η τηλεφωτογραφία στην εξάπλωση των σημαντικών ειδήσεων. Δείτε από κοντά το μηχάνημα τηλεφωτογραφίας, θέστε το σε λειτουργία και δείτε πώς έφτανε μία φωτογραφία-είδηση από τον ΟΤΕ στις εφημεριδές της εποχής. Στο τέλος, φωτογραφίστε παλιές τηλεφωνικές συσκευές για να συνθέσετε το δικό σας ομαδικό έργο κολλάζ, με αναφορές στο καλλιτεχνικό κίνημα Pop Art.

mouseio-tilepikoinonion-ote-5

8 & 9 Απριλίου 2017: Houston we have a problem… Δορυφόρος στο Μουσείο!

4-6 ετών (ώρα:11:00-12:00) & 7-12 ετών (ώρα:12:30-14:00)

Το σήμα των κινητών τηλεφώνων και η επικοινωνία των πλοίων και των αεροπλάνων με τη στεριά έχουν κάτι κοινό… εκεί έξω. Τους δορυφόρους! Η ομάδα της Hellas Astro σας υποδέχεται στην αυλή του Μουσείου για να μυήσει τα παιδιά στα μυστικά του ουρανού και στη λειτουργία του διεθνούς διαστημικού σταθμού! Στη συνέχεια, μεταφερθείτε στη μακέτα του δορυφόρου καιστο τέλος με όλες τις πληροφορίες που έχετε συγκεντρώσει,φτιάχνετε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι για το σύμπαν στην αυλή του Μουσείου.

 

18 & 20 & 21 Μαΐου 2017: Εορτασμός ICOM

Το μήνα Μάϊο θα γιορταστεί με τρόπο μοναδικό στο Μουσείο, η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών, καθώς και η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, σε άμεση σχέση με το θέμα του εορτασμού για το 2017, που θα προτείνει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).

 

 

 

 

Related posts