Επιστροφή στην κορυφή
Πέμπτη, 21 Σεπ 2017
 
 

Καβάλα… άρωμα καπνού και βόλτα στις καμάρες!!!

Σάββατο, 22 Αύγουστος 2015 - 10:15

-a Μέγεθος κειμένου +A

Γράφει η Δήμητρα Τράκα

Μια πόλη με μοναδική αρχιτεκτονική διαρρύθμιση η Καβάλα. Βαδίζοντας κάτω από τις καμάρες νοερά ίσως αισθανθείς και τη σπιρτάδα του καπνού αν κλείσεις τα μάτια και ταξιδέψεις σε εποχές λίγο πιο πίσω από το παρόν…

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονία και το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι επίσης. Η βόλτα μας αυτή τη φορά θα είναι κάπως πιο εκτενής, αλλά σας υπόσχομαι όχι κουραστική. Και δεν καθυστερώ καθόλου, για να σας απαριθμήσω όσα περισσότερα αξιοθέατα σκεφτώ που θα κεντρίσουν σίγουρα το ενδιαφέρον σας και θα καλύψουν όλα τα γούστα…

Κάστρο της Καβάλας

Είναι σίγουρα ένα από τα μνημεία που χωρίς ενδοιασμό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Η ακρόπολη του Κάστρου μήκους 65 μέτρων είναι βυζαντινό κτίσμα του οποίου η κατασκευή τοποθετείται στα 1425. Ένα σύμπλεγμα πύργων προμαχώνων και ισχυρών τειχών μπορούσε να εγγυηθεί την αποτελεσματική άμυνα της πόλης που ανέκαθεν είχε να αντιμετωπίσει πλήθος εξωτερικών εχθρών λόγω της στρατηγικής σημασίας της γεωγραφικής της σχέσης.

Παλιά Πόλη της Καβάλας

Εάν βρεθείτε στην πόλη της Καβάλας ένας περίπατος στα δρομάκια της παλιάς πόλης είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένος. Ξεκινώντας από το όμορφο σκιερό χώρο της πλατείας Καραολή ανεβείτε την οδό Πουλίδου περάστε από το Ιμαρέτ και την αυλή του Μεχμέτ Αλή και φτάστε μέχρι τον φάρο ώστε να θαυμάσετε την καταπληκτική θέα. Ολοκληρώστε τη διαδρομή σας έχοντας ως προορισμό το κάστρο και το παλιό υδραγωγείο (Καμάρες) που βρίσκεται προς την άλλη μεριά της πόλης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής θα συναντήσετε πολλά γραφικά εστιατόρια και ταβέρνες που εξειδικεύονται στο ψάρι και σε κάθε είδους θαλασσινά που αφθονούν στην περιοχή. Τα επιβλητικά μνημεία και οι ιστορικοί τόποι δένουν εκπληκτικά με τα νεότερα οικήματα δημιουργώντας ένα ιδανικό σύνολο. Όλα είναι τοποθετημένα αμφιθεατρικά και σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος της περιοχής δομούν μια μοναδική εικόνα που υμνήθηκε από πολλούς ζωγράφους και καλλιτέχνες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μια περιήγηση στην παλιά πόλη δε θα σας αφήσει σε καμιά περίπτωση ασυγκίνητο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας είναι χτισμένο στο αριστερό άκρο του λιμανιού με πρόσοψη προς τη θάλασσα. Στις αίθουσες του μουσείου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει ευρήματα που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη και σχετίζονται με τον προϊστορικό οικισμό Ντικιλί Τάς, επιτύμβιες στήλες γλυπτά και νομίσματα που σχετίζονται με τους ρωμαϊκούς χρόνους. Αλλά και πολλά αντικείμενα της καθημερινότητας που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της «Νεάπολης» όπως ονομάζονταν εκείνη την εποχή η Καβάλα. Ανεξάρτητα λοιπόν με το πόσο σας ελκύει η γνώση της ιστορίας με μια απλή επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο θα σας δοθεί η δυνατότητα να κατατοπιστείτε με έναν ευχάριστο τρόπο στα δεδομένα της ιστορικής εξέλιξης του τόπου.

Εκκλησία του Αγίου Παύλου

Σε έναν από τους κεντρικότερους και πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης, στην οδό Ομόνοιας, βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Παύλου. Η εκκλησία τιμά τον απόστολο και μαθητή του Χριστού που πέρασε και καθαγίασε τον τόπο μεταδίδοντας το μήνυμα της χριστιανοσύνης.

Μουσείο Καπνού Καβάλας

Η επεξεργασία και εμπορία καπνού αποτέλεσε το σημαντικότερο κεφάλαιο στη νεότερη ιστορία της Καβάλας, έχοντας φέρει οικονομική ανάπτυξη στην πόλη, μέχρι τη δεκαετία του 1950 όπου το καπνεμπόριο έπεσε σε ύφεση, εξ’ αιτίας της μαζικής εισαγωγής καπνού από χώρες του εξωτερικού. Μοναδικό στο είδος του, τόσο σε τοπικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Μουσείο Καπνού άνοιξε τις πύλες του την άνοιξη του 2003 στο ισόγειο του κτιρίου του πρώην Ελληνικού Οργανισμού Καπνού, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη αυτής της ιστορικής κληρονομιάς. Τα εκθέματα του μουσείου είναι ταξινομημένα σε επτά ενότητες, που περιλαμβάνουν ό,τι σχετίζεται με την καλλιέργεια, επεξεργασία, εμπόριο και βιομηχανία καπνού, αλλά και τη συμβολή του ανθρώπου, μέσα από τα εκθέματα που αφορούν τους καπνεργάτες και το συνδικαλισμό καπνεργασίας. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι επίσης η αναβίωση της κλασικής επεξεργασίας καπνού με τα μηχανήματα που εκτίθενται στο χώρο, προσφέροντας μία μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία στον επισκέπτη. Τη συλλογή συμπληρώνει η βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο χώρο, με μοναδικά βιβλία και έντυπα που αναφέρονται στην καπνική πολιτική και την ιστορία του καπνού της πόλης.

Υδραγωγείο Καβάλας

Καμάρες

Οι «Καμάρες», ίσως το πιο χαρακτηριστικό σημείο και κτίσμα της πόλης της Καβάλας, είναι τμήμα ενός συστήματος ύδρευσης που δημιουργήθηκε για την αρχαία και μεσαιωνική πόλη της Καβάλας. Η σημερινή μορφή είναι μέρος του έργου του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, ο οποίος ήθελε να μεταφέρει νερό από τη θέση Σούμπαση όπου υπήρχαν πηγές πόσιμου νερού. Ακολουθεί τις κλίσεις του εδάφους και έχει και κρήνες στη βάση τους για να πίνουν νερό τα ζώα. Αν και η ανακατασκευή του έγινε από το σουλτάνο το 1520-1530, τα κατώτερα τμήματα της τοιχοποιίας επιτρέπουν στους ειδικούς να υποθέτουν ότι είναι ακόμη παλαιότερο.

ΤΟ ΙΜΑΡΕΤ

Το Ιμαρέτ, μεγάλο συγκρότημα της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου, κλασσικό δείγμα Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, βρίσκεται στην δυτική πλευρά της χερσονήσου της Παναγίας (παλαιά πόλη). Είναι από τα τελευταία που κατασκευάστηκαν την περίοδο αυτή και το μόνο που σώθηκε σχεδόν ακέραιο. Κτίσθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος του, μεταξύ 1817-1821 από τον ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας, Μεχμέτ Αλή. Για λόγους συναισθηματικούς, ο βαλής της Αιγύπτου θέλησε να ευεργετήσει την γενέτειρά του με αυτό το θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα. Λειτούργησε ως μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο – οικοτροφείο και ως “πτωχοκομείο” για όλους τους άπορους της πόλης ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Από τα τέλη του 1922 οι χώροι του Ιμαρέτ χρησιμοποιήθηκαν για την στέγαση των προσφύγων. Το 1931, προκειμένου να διαπλατυνθεί η παρακείμενη οδός, ένα μέρος του Ιμαρέτ κατεδαφίστηκε. Το 1967 διατάχθηκε η αποχώρηση όσων ενοίκων (από τους πρόσφυγες) είχαν απομείνει και το μνημείο σφραγίστηκε.  Μέχρι να ρυθμιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το Ιμαρέτ παρέμεινε πλήρως εγκαταλελειμμένο. Μετά την τακτοποίηση των θεμάτων ιδιοκτησίας ένας χώρος του ήταν αναψυκτήριο και εστιατόριο και κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες γειτονικών καταστημάτων. Το 2001 ενοικιάστηκε για 50 χρόνια σε επιχειρηματία της Καβάλας, αναστηλώθηκε και μετατράπηκε σε ένα πολυτελή και καλαίσθητο χώρο φιλοξενίας, που διατηρεί κάτι από την ατμόσφαιρα της εποχής του.

Εγώ λέω να κάνω μια τελευταία βόλτα στο λιμάνι και να κοιτάξω από χαμηλά, για να θαυμάσω την αρχοντιά της Καβάλας  και να την φανταστώ σαν μια όμορφη Κυρά που άπλωσε το πλουμιστό της φόρεμα για να στολίσει το βόρειο άκρο του Αιγαίου…Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: