Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Απρ 2024
Media

Η διαφωνία στο Eurogroup –ανησυχία στην Ελλάδα


Δείτε πώς σχολιάζουν τη χθεσινή κακή ημέρα στο Eurogroup οι Έλληνες αρθρογράφοι
ΤΑ ΝΕΑ, με κεντρικό τίτλο «Πάει στην παράταση η διαπραγμάτευση» και υπέρτιτλο «Εμπλοκή στο Eurogroup» κάνουν λόγο για σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, με τους δανειστές να θέτουν τελεσιγραφικά την απαίτηση για αίτημα παράτασης του μνημονίου. Σύμφωνα με την εφ. η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν έντονη ενώ ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν για συμφωνία μέσα στις επόμενες ώρες. Η εφ. σημειώνει ακόμη ότι η Αθήνα, που εμφανίζεται αδιάλλακτη κόντρα στο τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ, μιλάει για αλλαγή κειμένου, αλλά δεν αποκλείει τελική προσέγγιση της επόμενες 48 ώρες. Επίσης, με εκτενές ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Τελεσίγραφο 4 ημερών… αλλά και αχτίδες αισιοδοξίας για έντιμο συμβιβασμό» η εφ. γράφει ότι ο Γ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε βέβαιος για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων στις επόμενες 48 ώρες. Σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει παρά μόνο μια επιλογή, να ζητήσει έως την Παρασκευή παράταση του προγράμματος. Σύμφωνα με την εφ. αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του χθεσινού Eurogroup. Τέλος η εφ. με τίτλο «Έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους» σημειώνει ότι τη δυσφορία του Μαξίμου για τις εξελίξεις στο Eurogroup ακολούθησε σε χρόνο ντε τε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος σπεύδοντας μέσω του προσωπικού λογαριασμού στο twitter να σημειώσει: «Δεν πρόκειται να αιτηθούμε καμία παράταση του μνημονίου, έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους. Όλοι μαζί οι Έλληνες λέμε ‘’όχι’’ δεν εκβιαζόμαστε». «
Η ΑΥΓΗ, με κεντρικό τίτλο «Τορπίλη Σόιμπλε» και υπέρτιτλο «Επιχείρηση νεκρανάστασης του Μνημονίου μέσω Eurogroup» προβάλλει την κυβερνητική θέση ότι «Τα τελεσίγραφα απορρίπτονται. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε διαδραμάτισε ρόλο υπονομευτή των προσπαθειών για την εξεύρεση κοινά επωφελούς λύσης μεταξύ Ελλάδας και εταίρων. Αγνοώντας επιδεικτικά την πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, τις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλά και τη συμβιβαστική πρόταση που ετοίμασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί εκ μέρους της Κομισιόν, ο κ. Σόιμπλε επέβαλλε στο Eurogroup το τελεσίγραφο προς την Ελλάδα να ζητήσει παράταση του μνημονίου ως την Παρασκευή αν θέλει να συνεχιστούν οι συζητήσεις και να ορισθεί νέο Eurogroup. Όπως γράφει η εφ. η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι «Στην ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα» γιατί «οι δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται», ενώ ο Γ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τελική συμφωνία. Σε πολυσέλιδο ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες η εφ. κάνει λόγο για παραλογισμό του Eurogroup το οποίο έθεσε διορία μέχρι την Παρασκευή να αποδεχθεί η χώρα μας το μνημόνιο. Επίσης σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Γ. Βαρουφάκης: Το μνημόνιο είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης» αναφέρεται λεπτομερώς στο πως αντικαταστάθηκε η συμβιβαστική πρόταση Μοσκοβισί. Αναφορικά με το «απαράδεκτο», όπως το χαρακτηρίζει η εφ., κείμενο του Eurogroup γράφει ότι αυτό ζητούσε 6μηνη παράταση του μνημονίου, νέα μέτρα και «κατάλληλα» πρωτογενή πλεονάσματα. Η εφ. σημειώνει ότι το κείμενο απαιτούσε «μεταρρυθμίσεις» στο συνταξιοδοτικό, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά εργασίας, στις τράπεζες, και σε άλλα πεδία που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση. Τέλος η εφ. προβάλλει την κυβερνητική θέση μετά το Eurogroup ότι «τα τελεσίγραφα απορρίπτονται, οι δημοκρατίες δεν εκβιάζονται». Επίσης προβάλλει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη που κάλεσε τον κ. Σόιμπλε να σταματήσει τις απειλές καθώς επίσης και το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε η ελληνική πλευρά στη γερμανική κυβέρνηση να ξεχάσει τους εντολοδόχους.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με κεντρικό τίτλο «Τελεσίγραφο από το Eurogroup» και υπότιτλο «Βαρουφάκης: Θα υπέγραφα το σχέδιο Μοσκοβισί – Ντάισελμπλουμ: Ζητήστε παράταση ως την Παρασκευή» γράφει ότι σε αδιέξοδο και αμέσως μετά σε ρητό τελεσίγραφο από πλευράς εταίρων, η Ελλάδα να υποβάλλει μέχρι την Παρασκευή αίτημα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, κατέληξε το χθεσινό Eurogroup. Σύμφωνα με την εφ. οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέραν της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, άφηναν όμως περιθώρια για αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον. Η Αθήνα, μέσω του κ. Βαρουφάκη επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοικτοί για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, ενώ ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει σχέδιο με βάση τις ιδέες του κοινοτικού επιτρόπου Π. Μοσκοβισί. Το σχέδιο προέβλεπε 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, αποφυγή μονομερών ενεργειών και πράξεων που οδηγούν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Κυβερνητικές πηγές απέδιδαν το χθεσινό ναυάγιο σε παρέμβαση του Β. Σόιμπλε ενώ προσέθεταν, με δεδομένη την σκλήρυνση των εταίρων, ότι «σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα». Επίσης, σε εκτενές ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Αίτημα παράτασης απαιτεί το Eurogroup» η εφ. γράφει ότι οι εταίροι δίνουν προθεσμία έως την Παρασκευή, ζητούν ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δέσμευση πως δεν θα καταργηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Η εφ. προβάλλει τους πέντε όρους που θέτει το Βερολίνο για να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις με την Αθήνα, ενώ προβάλλει και τη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η εκταμίευση της δόσης εκ μέρους του ΔΝΤ θα γίνει μόνο ύστερα από αξιολόγηση. Τέλος, προβάλλει και τη δήλωση Βαρουφάκη πως είμαστε «έτοιμοι για έντιμη συμφωνία τις επόμενες ημέρες».
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με κεντρικό τίτλο «Η Ελλάδα που αντιστέκεται» και υπέρτιτλο «Επεστράφη από την κυβέρνηση το τελεσίγραφο του Eurogroup για συνέχιση του Μνημονίου» γράφει ότι υποκύπτοντας στον Σόιμπλε και παρακάμπτοντας το συναινετικό κείμενο Μοσκοβισί, το οποίο η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να υπογράψει, το Eurogroup εκβιάζει την Ελλάδα με παράταση του προγράμματος των Σαμαρά – Βενιζέλου. Όπως γράφει η εφ. είπε χθες σθεναρό «όχι» αφήνοντας όμως ανοικτό πεδίο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων έως την Παρασκευή που ενδέχεται να γίνει νέο Eurogroup. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Γ. Βαρουφάκης εμφανίζεται αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης. Ακόμη σε ρεπορτάζ με τίτλο «Η ‘’φράξια’’ της λιτότητας μίλησε» γράφει ότι την ώρα που ο Γ. Βαρουφάκης ήταν έτοιμος να υπογράψει το κείμενο Μοσκοβισί το οποίο αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα ο Σόιμπλε δια του Ντάισελμπλουμ εμφάνισε κείμενο με τη γνωστή παλιά συνταγή. Ακόμη σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Με το… Λούγκερ στον κρόταφο» γράφει ότι το τελεσίγραφο επέδωσε ο Ντάισελμπλουμ, αλλά ο εκβιασμός προς την ελληνική κυβέρνηση είχε άρωμα Βερολίνου, αφού στο όνομα μιας θολής ευελιξίας ζητήθηκε από την Αθήνα η παράταση του μνημονίου. Ακόμη σύμφωνα με το ρεπορτάζ η διαφαινόμενη συμφωνία με το κείμενο Μοσκοβισί τινάχθηκε στον αέρα στο Eurogroup όπου ο Σόιμπλε στοίχισε όλους τους εταίρους πίσω από το νέο κείμενο. Τέλος με τίτλο «Ψύχραιμα, αποφασιστικά» η εφ. γράφει ότι κοινή ήταν η πεποίθηση στο Μαξίμου πως η απόσυρση του κειμένου με το οποίο είχε συμφωνήσει η ελληνική πλευρά, είχε σκοπό να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.
Το ΕΘΝΟΣ με βασικό τίτλο «Άγρια σύγκρουση» κάνει λόγο στην πρώτη σελίδα για τελεσίγραφο αλλά και παράθυρο για συνεννόηση , γράφει για γερμανική τορπίλη στο σχέδιο Μοσκοβισί για άρση του αδιεξόδου, αναφέρεται στο βέτο της Αθήνας για παράταση του Μνημονίου κα στη πρόταση Βαρουφάκη για μορατόριουμ 4 μηνών. Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Γ. Ντάισλεμπλουμ κατέστησε σαφές ότι το θέμα είναι οικονομικό και ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να τηρηθούν και σημειώνει ότι για να υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή θα πρέπει η Ελλάδα να υποβάλλει αίτημα επέκτασης του προγράμματος. Επίσης η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ιδιαίτερα σκληρός εμφανίστηκε και ο Γάλλος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί , ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση για την Ελλάδα από την παράταση του προγράμματος. Σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο «Μπρα ντε φερ με στόχο νέο συμβόλαιο» και υπέρτιτλο «Επαφές στο παρασκήνιο» η εφημερίδα σημειώνει ότι η κυβέρνηση οδηγείται μέσα σε ασφυκτικό πλαίσιο σε παράταση των διαπραγματεύσεων ,ενώ καθοριστικές θα είναι οι επαφές που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα γράφει ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας δεν πρόκειται να δεχθεί δυσβάστακτους και ασύμβατους με τις προεκλογικές του εξαγγελίες όρους και προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση που δεν λέει όχι στην άγρια σύγκρουση μελετά και επιδιώκει βήμα-βήμα , προσέγγιση με τους εταίρους. Η εφημερίδα επίσης δημοσιεύει και το κείμενο που προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και το βέτο για παράταση του Μνημονίου. Ακόμα σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Αντίδραση από Μαξίμου: Κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν σε ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει» η εφημερίδα γράφει ότι με επιθετική γραμμή απάντησε η κυβέρνηση στο τελεσίγραφο των εταίρων και σημειώνει πως από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το κείμενο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup αποτελεί «ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισλεμπλουμ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Πέμπτη». Τέλος σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο «Γ. Βαρουφάκης: Γέφυρα για μορατόριουμ με διάρκεια 4 μηνών» σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας και προσθέτει ότι σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό ο πραγματικός λόγος που δεν έγινε συμφωνία ήταν οι διχογνωμίες επί της ουσίας του προγράμματος που απέτυχε να σταθεροποιήσει την Ελλάδα. Επιπλέον προστίθεται στο ρεπορτάζ, ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει το σχέδιο που του παρουσίασε ο κ. Μοσκοβισί και το οποίο έκανε λόγο για «επέκταση της δανειακής σύμβασης , η οποία θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο συμβόλαιο», πλην όμως το συγκεκριμένο κείμενο αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή και αντικαταστάθηκε από άλλο. Επίσης όσον αφορά τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας και βάσει των οποίων η γερμανική κυβέρνηση ζητά την αντικατάσταση του ‘έλληνα υπουργού Οικονομικών. Γ. Βαρουφάκη το σχόλιο του Μαξίμου ότι «κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι δεν έχουν να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων» χαρακτηρίζεται ως καυστικό .
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με βασικό τίτλο «96 ώρες προθεσμία για συμφωνία η …ατύχημα» αναφέρεται στο σκληρό τελεσίγραφο της ΕΕ παρά την αναδίπλωση της Ελλάδας . Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα σημειώνει ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους οδηγούνται σε ρήξη , προσθέτει ότι οι εταίροι απορρίπτουν το αίτημα της κυβέρνησης για έκτακτη σύγκλιση των Ευρωπαίων ηγετών και σημειώνει ότι και η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί ότι χωρίς πρόγραμμα το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εκταμιεύσει χρήματα στην Ελλάδα. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι το κείμενο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup απορρίφθηκε από τη Ελλάδα η οποία κατήγγειλε ότι κάποιοι συμφώνησαν σε άλλο κείμενο από αυτό που είχε συμφωνηθεί και το οποίο ήταν χειρότερο για τη χώρα. Ακόμα σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Γ. Βαρουφάκης: Θα υπέγραφε το πάγωμα των εξαγγελιών της κυβέρνησης» σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας παρά το ναυάγιο και προσθέτει ότι «στην ιστορία της ΕΕ τίποτα καλό δεν ήρθε από τελεσίγραφα και πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα αποσυρθεί». Επισημάνεται ακόμα ότι ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως ο Π. Μοσκοβισί του παρουσίασε ένα κείμενο που ευχαρίστως θα υπέγραφε. Ωστόσο κοινοτικοί αξιωματούχοι γράφει η εφημερίδα διέψευδαν ότι υπήρξε πρόταση Μοσκοβισί για το ελληνικό πρόγραμμα. Επίσης σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο «Στα χέρια του πρωθυπουργού η καυτή πατάτα» η εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι υπήρξε παγωμάρα στο Μαξίμου μετά το απόλυτο αδιέξοδο και εγκαλούσε τους εταίρους ότι υπαναχώρησαν από τη συμφωνία Τσίπρα – Ντάισλεμπλουμ και παρουσίασαν άλλο κείμενο.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με τίτλο «Ποιοι (και γιατί) θέλουν να φύγει ο Ι. Βαρουφάκης» σημειώνει ότι με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για δυσαρέσκεια της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών το Μέγαρο Μαξίμου παρέχει πλήρη στήριξη στον Ι. Βαρουφάκη και συμπληρώνει πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν πως είναι κατανοητή η αντίδραση αφού «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συναντούν έναν υπουργό Οικονομικών που τους φέρεται ισότιμα.»

Related posts