Επιστροφή στην κορυφή
Τρίτη, 26 Σεπ 2017
 
 

Γιούνκερ: Η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία «κόκκινη γραμμή» για την ένταξή της στην ΕΕ

Κυριακή, 19 Μάρτιος 2017 - 16:28

-a Μέγεθος κειμένου +A

cf06faab1d804fb1d71fe66dc0593189-696x435Το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πρόκειται για «κόκκινη γραμμή», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην κυριακάτικη «Bild».

Η Τουρκία είχε προχωρήσει στην κατάργηση της εσχάτης των ποινών, το 2004, στο πλαίσιο της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ.

Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανιζόταν βέβαιος πως το τουρκικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής καταδίκης μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Για την επικύρωση ενός τέτοιου νομοσχεδίου, απαιτείται η υπογραφή του Ερντογάν που, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε, δεν θα διστάσει να βάλει.

«Δε μας ενδιαφέρει τι θα πει ο ‘Χανς’ ή ο ‘Ζορζ’  (…) Τι θα πει ο λαός μου; Τι θα πει ο νόμος; Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει», πρόσθετε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής δηλώνει αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ακόμη κι αν παραμένουν στάσιμες τα τελευταία χρόνια.

«Είναι λάθος αυτή η συζήτηση», σχολιάζει στην «Bild», τονίζοντας πως τυχόν αποτυχία δεν θα οφείλεται στην στάση των Ευρωπαίων, αλλά στην «έλλειψη διάθεσης» των Τούρκων να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο Γιούνκερ θεωρεί πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις απειλές της για συρροή 15.000 προσφύγων προς την Ευρώπη. «Η Τουρκία δε θα καταγγείλει τη συμφωνία, ακόμη κι αν ο Ερντογάν μου έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι θέλει να το κάνει (…) δεν έχουν κανένα συμφέρον να αφήσουν τις συμμορίες διακινητών να ανακτήσουν τον έλεγχο», τονίζει ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σημειώνει σε συνέντευξή του στο «Der Spiegel» πως «είμαστε πιο μακριά παρά ποτέ, από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

 Μοιράσου το…!
Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: