Επιστροφή στην κορυφή
Πέμπτη, 21 Σεπ 2017
 
 

Εύβοια… το στεριανό νησί!!!

Σάββατο, 05 Σεπτέμβριος 2015 - 22:38

-a Μέγεθος κειμένου +A

Γράφει η Δήμητρα Τράκα

Για την Εύβοια, το στεριανό νησί, δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω τη ξενάγησή μου. Ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδος και με πρωτεύουσα του νησιού τη Χαλκίδα, αλλά κυρίως με σήμα κατατεθέν τα ανάκατα νερά της.

Στάθηκα ώρα πολλή πάνω στην παλιά γέφυρα και κοίταξα τη θάλασσα. Κι εκείνα τα αναποφάσιστα νερά, που μου θύμισαν πιο πολύ Έλληνα ψηφοφόρο σε καιρό κρίσης, παρά γαληνεμένη θάλασσα, μια πάνω και μια κάτω. Πέρα όμως από τα αστείο του πράγματος, θα ήθελα να σας πω ένα πράγμα. Όταν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την Εύβοια, φροντίστε να έχετε χρόνο πολύ στη διάθεσή σας. Έχει τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα να δείτε, που δεν θα ξέρετε από πού να πρωτοξεκινήσετε.

Εγώ θα προσπαθήσω να σας αναφέρω αρκετά αξιόλογα σημεία του νησιού, με λίγα μόνο λόγια για το καθένα, όμως μην αρκεστείτε μόνο στις δικές μου περιγραφές, για ψάξτε και λίγο καλύτερα. Σίγουρα θα ανακαλύψετε κι άλλα.

Μπορεί ο χώρος και ο χρόνος να μην μου επιτρέπουν να επεκταθώ πολύ, όμως θα προσπαθήσω να είμαι κατανοητή και περιεκτική γιατί είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να σας πω και δεν χωρούν σε λίγες μόνο γραμμές…

Αρχαίο θέατρο Ερέτριας

Το θέατρο είναι το εντυπωσιακότερο από τα μνημεία της αρχαίας Ερέτριας. Βρίσκεται στο δυτικό τομέα της πόλης, μεταξύ της δυτικής πύλης, του σταδίου και του άνω γυμνασίου, ενώ στο νοτιοδυτικό του άκρο αποκαλύφθηκε ο ναός του Διονύσου. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα γνωστά μνημεία του είδους.

Αρχαίο φρούριο στα Φύλλα Ευβοίας

Σε ένα λόφο, ο οποίος ονομάζεται Βράχος, στην κεντρική Εύβοια, λίγο ανατολικά από το χωριό Φύλλα, το οποίο ανήκει στο δήμο Ληλαντίων, δεσπόζει ένα μικρό αρχαίο φρούριο. Η διαμόρφωση του λόφου με απότομη κλίση προς νότο και γκρεμό προς βορρά προσφέρει φυσική κάλυψη και θέα στην εύφορη ληλάντιο πεδιάδα.

Αρχαιολογικό Mουσείο Ερέτριας

Το Μουσείο Ερέτριας αποτελεί ένα από τα σημαντικά αρχαιολογικά μουσεία του ελληνικού χώρου, στο οποίο παρουσιάζονται ευρήματα από διάφορες εποχές. Εξέχουσα θέση σ’ αυτά κατέχουν τα γλυπτά του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα, και ιδιαίτερα το σύμπλεγμα του Θησέα με την αμαζόνα Αντιόπη. Το Μουσείο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το χώρο, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη κατανόηση του.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας στεγάζεται σε κτίριο των αρχών του 20ου αι. και συγκεντρώνει ευρήματα από όλη την Εύβοια. Η βάση του νεοκλασικού κτιριού διαθέτει λαξευτή τοιχοποιία κατά το πολυγωνικό σύστημα, ενώ οι γωνίες του ενισχύονται επίσης με λαξευτή τοιχοποιία. Πάνω από την κύρια είσοδο του κτιρίου ανοίγεται αέτωμα και είναι κεραμοσκέπταστο.

Αρχαιολογικός Χώρος Αμαρύνθου

Η περιοχή είχε θεωρηθεί ως τόπος λατρείας της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, από τις ανασκαφές, όμως, αποδείχτηκε ότι πρόκειται για προϊστορικό και κλασικό οικισμό και ότι ο ναός βρισκόταν στην πεδιάδα. Το τοπωνύμιο της Αμαρύνθου αναφέρεται στις πινακίδες της Γραμμικής Β γραφής.

Αρχαιολογικός Χώρος Αρτεμισίου

Στην περιοχή του Αρτεμισίου, εκτός από το ιερό της Αρτέμιδος Προσηώας, που βρισκόταν κοντά στην παραλία και συνδέθηκε άμεσα με τη ναυμαχία του 480 π.Χ., αναπτύχθηκαν και διάφοροι οικισμοί, οι οποίοι δεν έχουν ερευνηθεί συστηματικά από τους αρχαιολόγους.

Αρχαιολογικός Χώρος Δύστου

Ο αρχαιολογικός χώρος του Δύστου εκτείνεται στην περιοχή του λόφου Καστρί, όπου δεσπόζει ακόμη το επιβλητικό τείχος της αρχαίας πόλης, που χρονολογείται στο α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ. Ήταν κτισμένο στο μεγαλύτερο τμήμα του από μεγάλες και καλά εργασμένες λιθοπλίνθους και το πλάτος του έφθανε τα δύο μέτρα. Ενισχυόταν με ένδεκα πύργους, που διατάσσονται κατά διαστήματα περιμετρικά του λόφου.

Αρχαιολογικός Χώρος Κύμης

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κύμης βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη θάλασσα, στο λόφο Βιγλατούρι. Εδώ αποκαλύφθηκε ένας ολόκληρος οικισμός της προϊστορικής και γεωμετρικής περιόδου με σπίτια, ιερά, πλατείες, δρόμους και τάφους.

Δρακόσπιτα της Νότιας Εύβοιας

Ευρύτερα γνωστά αρχαία μνημεία της Καρυστίας είναι τα Δρακόσπιτα. Αποτελούν μία ομάδα είκοσι τριών λίθινων μνημειακών κατασκευών, τετράγωνης ή κυρίως ορθογώνιας κάτοψης.

Κάστρο Καράμπαμπα – Χαλκίδα

Η θέση του Κάστρου ταυτίζεται από μερικούς μελετητές με την αρχαία πόλη Κάνηθο, καθώς σώζονται σποραδικά ίχνη κτισμάτων και τάφων, στην επιφάνεια του εδάφους. Ο λόφος πιθανότατα οχυρώθηκε για πρώτη φορά κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν είχε οχύρωση στους Βυζαντινούς χρόνους και κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας και τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας.

Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Άννας

Στο χωριό της Αγίας Άννας λειτουργεί από το 1981 Λαογραφικό Μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, υφαντά, γεωργικά, οικιακά και άλλα εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή οι κάτοικοι. Πρόσφατα το μουσείο μεταφέρθηκε σε καλύτερο και πιο άνετο χώρο και εμπλουτίστηκε με περισσότερα εκθέματα.

Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας

Το Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας ιδρύθηκε το 1981 από την Εταιρία Ευβοϊκών Σπουδών και το Δήμο Χαλκιδέων. Στεγάζεται στις τρεις αίθουσες που απέμειναν από το ιστορικό κάστρο Νεγκρεπόντε κατά τους Φράγκους ή Εγριμπόζ κατά τους Τούρκους.

Μακεδονικός τάφος των Ερώτων

Ο τάφος των Ερώτων βρίσκεται στο λόφο βορειοδυτικά της Ερέτριας και αποτελεί ένα από τα σημαντικά μνημεία της περιοχής. Με βάση τα ευρήματά του χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι.

Όσιος Ιωάννης Ρώσος

Ο Ιερός Ναός του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Νέο Προκόπιο της Ευβοιας λειτουργεί ως Προσκυνηματικός, κάτω από την άμεση εποπτεία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, που επιλέγεται και του ΑΡΜΑ, είναι κτισμένη σε πευκόφυτη περιοχή 8 χιλιόμετρα ανατολικά της κοινότητας Φύλλα, πιθανής πατρίδος του Μιαούλη, 20 χιλ. από την Χαλκίδα. Από τα κτίσματά της, σώθηκε μόνο το Καθολικό, ενώ τα άλλα υπέκυψαν στη φθορά του χρόνου και τις καταστροφές. Δεν είναι τεκμηριωμένο το έτος ιδρύσεως της Μονής, αν και υποστηρίζεται το 1141.

Μονή Παναγίας Γοργοεπήκοου

Στο δρόμο από Ψαχνά προς Κοντοδεσπότι, βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Γοργοεπήκοου γνωστή για τη θαυματουργή εικόνα της, που ακούει και βοηθάει γρήγορα. Το Μοναστήρι αυτό φτιάχτηκε το 1965 μετά από όραμα που είδε η Γερόντισσα Ταξιαρχεία ότι στο σημείο αυτό υπάρχει η εικόνα της Παναγίας, την οποία βρήκαν αργότερα, σκάβοντας για τα θεμέλια της εκκλησίας.

Μονή Παναγίας Περιβλέπτου

Σε πευκόφυτη χαράδρα και σε σημείο «ακατόπτευτον», κοντά στο χωριό Πολιτικά, υπάρχει η μονή της Παναγίας, που επανιδρύθηκε το 1969. Οι αρχές της όμως, ανάγονται στη βυζαντινή περίοδο, αφού τόσο το χωρίον Πολιτικά, όσο και η Μονή, σχετίζονται προς τη βυζαντινή Εύβοια.

Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής «Ναυτίλος»

Χαρείτε με τα παιδιά σας ή μόνοι σας γνώση και φυσική ομορφιά. Περάστε μια μέρα αξέχαστη.

Μουσείο Παλαιοντολογικών Ευρημάτων Κερασιάς

Στη Μειόκαινο περίοδο (6.500.000 -9.000.000 χρόνια πριν) ανήκει η ανάπτυξη του περιβάλλοντος της πανίδας, απολιθωμένα ίχνη του οποίου φυλάσσονται σήμερα στο μικρό όμορφο Μουσείο Παλαιοντολογικών Ευρημάτων της Κερασιάς.

Ναυάγιο του Αρτεμισίου

Το ακρωτήριο του Αρτεμισίου δεν είναι μόνο γνωστό για τη ναυμαχία που έλαβε χώρα εκεί τον Αύγουστο του 480 π.Χ. μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, αλλά και για δυο μοναδικά χάλκινα αγάλματα, τα οποία ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή του και αποτελούν δείγματα υψηλής τέχνης. Πρόκειται για το θεό (Δίας ή Ποσειδώνας) και το λεγόμενο «μικρό ιππέα».

Νέα (Υψηλή) Γέφυρα Χαλκίδας

Στην είσοδό της Χαλκίδας υπάρχει η νέα εντυπωσιακή Καλωδιακή (κρεμαστή) Γέφυρα ένα σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα, η οποία συμβάλλει στην ευκολότερη προσέγγιση της πόλης και στην αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο της.

Παλαιά Γέφυρα Χαλκίδας

Η Παλιά Κινητή Γέφυρα της Χαλκίδας χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες ως σημείο παρατήρησης της παλιρροιακής εναλλασσόμενης κίνησης των νερών του Ευβοϊκού. Στην σημερινή της μορφή κατασκευάστηκε το 1962.

Πύργος Αυλωναρίου

O ενετικός πύργος, που συντηρήθηκε και αναπαλαιώθηκε το 1953, είναι ίσως ο πιο ωραίος και καλοδιατηρημένος φράγκικος πύργος της Εύβοιας. Tον χρησιμοποιούσαν οι Ενετοί ως κέντρο ενός συστήματος οπτικού τηλεγράφου και είχε ανταπόκριση με άλλους παρόμοιους πύργους που έχουν διασωθεί σε μέτρια η κακή κατάσταση.

Πύργος Δροσίνη

Ο Πύργος Δροσίνη, στις Γούβες, είναι κτισμένος πάνω σε βράχο και δεσπόζει της περιοχής. Είναι διώροφο κτίσμα 100τ.μ. με πέτρινους τοίχους πλάτους 1μ. Είναι ενετικής αρχιτεκτονικής και ιδιαίτερα σημαντικό κτίσμα για την περιοχή.

Ρωμαϊκές θέρμες Αλιβερίου

Η αρχαία λουτρική εγκατάσταση, που αποκαλύφθηκε στο χώρο του Ατμοηλεκτρικού Εργοστασίου στον Κάραβο Αλιβερίου, αποτελεί ενδιαφέρον μνημείο των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων. Όπως προκύπτει από την αρχιτεκτονική του μορφή και τα ευρήματα, που αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του, κατασκευάσθηκε τον 4ο αι. μ.Χ.

Ρωμαϊκή παλαίστρα Χαλκίδας

Οι αθλητικοί αγώνες που τελούνταν στην αρχαία Χαλκίδα πρόβαλαν το αθλητικό ιδεώδες των κατοίκων της. Το αγωνιστικό πνεύμα είχε αναπτυχθεί σχετικά νωρίς. Αυτό μαρτυρούν εξάλλου και οι αρχαίοι ιστορικοί, αλλά και οι σχετικές επιγραφές, οι αναπαραστάσεις αθλητικών αγώνων σε αγγεία και ψηφιδωτά και οι ίδιοι οι αθλητικοί χώροι.

Ταύρος Ωρεών

Mαρμάρινο άγαλμα ταύρου μεγέθους μεγαλύτερου του φυσικού (μήκος 3,28μ. και σωζόμενο ύψος 1,30μ.) Tο ζώο εικονίζεται όρθιο, με σκυμμένο το κεφάλι, σε στάση επίθεσης. Λείπουν τα πόδια μέχρι το γόνατο και τα κέρατα. Ο ταύρος ανήκε σε επιτύμβιο μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ.

Τουρκικό Τζαμί

Στο Τουρκικό Τζαμί στεγάζεται βυζαντινή συλλογή, κυρίως από βυζαντινά και μεταβυζαντινά γλυπτά, ψηφιδωτά και κεραμικά, ενώ διάφορα έργα τέχνης εκτίθενται στην Δημοτική Πινακοθήκη.

Ξέρω καλά, ότι αυτή τη φορά η βόλτα μας ήταν πολύ μεγάλη και ίσως να σας κούρασα λιγάκι. Όμως πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να την κάνετε κι εσείς, όταν βρεθείτε στην Εύβοια. Το στεριανό νησί θα σας ανταμείψει…

 

 Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: