Επιστροφή στην κορυφή
Σαββάτο, 23 Σεπ 2017
 
 

Brexit: Λαϊκή Θέληση και  Δημοψηφίσματα

Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017 - 10:05

-a Μέγεθος κειμένου +A

brexit1_madata_843472871

 

Νεφέλη Αγκυρίδου ΛονδινοΛονδίνο :Απο την Νεφέλη Αγκυρίδου

Καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το πολυβόητο άρθρο 50 που θα σημάνει την αρχή του τέλους για τη θέση της Μεγάλης Βρετανίας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχίζουν να γίνονται εμφανείς οι ρωγμές του πολιτικού οράματος του Brexit και το όλο εγχείρημα κάθε άλλο παρά αντικατοπτρίζει τη λαϊκή θέληση που ψήφισε “Leave” (έξοδο από την Ε.Ε.). Κανείς δε θα ψήφιζε να γίνει φτωχότερος, ενώ κανείς Άγγλος δε θα ήθελε να χάσει το «αναφαίρετο» δικαίωμά του να χαλάσει τη σύνταξή του σε ένα ηλιόλουστο θέρετρο στην Ισπανία, όπως συνηθίζουν οι Βρετανοί.

Τερέζα ΜέιΗ ρητορική υπέρ του Brexit θέλει την άλλοτε αυτοκρατορία να ανακτά τον έλεγχο των οικονομικών της έχοντας τον τελευταίο – και μοναδικό – λόγο όσον αφορά στην κίνηση αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων από και προς τη χώρα. Και ίσως να τα καταφέρει… θεωρητικά. Πρακτικά όμως, σε μία παγκόσμια οικονομία, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό χωρίς συνέπειες.

Στα δύο χρόνια κιόλας που προβλέπονται από το άρθρο 50 για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου, η Αγγλία θα πρέπει να πληρώσει στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 52 δισεκατομμύρια λίρες (γύρω στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ)  σε συνεισφορές στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και για συντάξεις, για να καλύψει το ποσό που λαμβάνουν και θα συνεχίσουν να παίρνουν πρώην Βρετανοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα που έδωσε η Αγγλία στην Ε.Ε. το 2015, για παράδειγμα, και από τα οποία θα «γλιτώσουν» οι Άγγλοι φορολογούμενοι μετά την έξοδο από την Ευρώπη, ανέρχονται στις 12.9 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο «λογαριασμός εξόδου» ξεπερνά το έλλειμμα  προϋπολογισμού της Βρετανικής κυβέρνησης, που ανέρχεται περίπου στις 51 δισεκατομμύρια λίρες, το οποίο πάσχισε να καταφέρει να ρίξει σε αυτά τα επίπεδα με επίπονα μέτρα λιτότητας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η αύξηση του ελλείμματος από αυτές και μόνο τις πληρωμές αναμένεται να μειώσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 2.2%. Αυτό αν καταφέρει να κλείσει μία ευνοϊκή εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη. Η πιο πεσιμιστική άποψη θέλει τη Μ. Βρετανία να χάνει από 6.5% μέχρι 9.5% του ΑΕΠ της από το Brexit, όσο δηλαδή έχασε και από την κρίση του 2008/2009. Να τονίσουμε ότι η Βρετανική κυβέρνηση έχει έλλειμμα 4.4%, μεγαλύτερο από το όριο του 3% που ισχύει εντός της Ευρωζώνης, της οποίας εξαιρείται.

Νομικοί κυβερνητικοί σύμβουλοι πιστεύουν πως η Μ. Βρετανία θα μπορέσει να διεκδικήσει γύρω στα 9 δισεκατομμύρια από το ποσοστό της στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που παρέχει πόρους στα κράτη μέλη της Ε.Ε. για επενδύσεις σε δημόσια έργα. Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η Αγγλία μπορεί να φύγει χωρίς να δώσει στους Ευρωπαίους ούτε σεντ. Κάτι τέτοιο θα στείλει εχθρικά μηνύματα στους Ευρωπαίους. Η Μέι φαίνεται να οδεύει προς ένα “hard Brexit”, ένα σκληρό διαζύγιο από την Ένωση. Παρά την προτροπή της Βουλής των Λόρδων να αλλάξει το νομοσχέδιο του Brexit ώστε να εγγυάται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στη χώρα, η πρωθυπουργός δεν έδειξε διατεθειμένη να κάνει κάτι τέτοιο.

Πρόσφατα, το υπουργείο Εσωτερικών θεσμοθέτησε κάρτα μόνιμου κατοίκου για Ευρωπαίους πολίτες, την οποία μπορεί να αποκτήσει κανείς κάνοντας μία αίτηση στο ίντερνετ και καταθέτοντας τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα, αν έχει πέντε συνεχόμενα εργάσιμα χρόνια στην Αγγλία. Αιτήσεις φοιτητών, που ζουν στη χώρα, ακόμα και για περισσότερα από πέντε έτη, αν για παράδειγμα έχουν κάνει όλες τις σπουδές τους στην Αγγλία συμπεριλαμβανομένου ενός διδακτορικού, απορρίπτονται, εκτός αν έχουν κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων κάτι το οποίο λέγεται Comprehensive Sickness Insurance, πλήρη ιδιωτική ασφάλιση υγείας ή ασφάλιση από τη χώρα τους που δεν επιβαρύνει το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας. Ευρωπαίοι σύζυγοι Βρετανών δεν μπορούν να πάρουν πια υπηκοότητα με βάση αυτό το χαρακτηριστικό τους, ενώ υπήκοοι άλλων κρατών έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για υπηκοότητα μετά από τρία έτη έγγαμου βίου με Βρετανό υπήκοο. Η Βρετανική κυβέρνηση φαίνεται σε αυτό το σημείο να παρερμηνεύει σημαντικά τη θέληση όσων ψήφισαν Brexit.Οι περισσότεροι που ψήφισαν με βάση μεταναστευτικά κριτήρια, ήθελαν να μειωθεί η μετανάστευση προς την Αγγλία από όλες τις χώρες, και όχι μόνο από την Ευρώπη.

Η μεταναστευτική πολιτική όμως των κρατών προς υπηκόους άλλων κρατών συνδέεται άμεσα με τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους. Όταν η Μεγάλη Βρετανία λοιπόν προσπάθησε πριν λίγους μήνες να συνάψει ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες με την Ινδία και την Αυστραλία για να αντισταθμίσει τη μείωση του εμπορίου με την Ευρώπη, που αναμένεται να επέλθει από το Brexit, οι πρωθυπουργοί των χωρών αυτών ζήτησαν να μπορούν περισσότεροι Ινδοί και Αυστραλοί να ζουν και να εργάζονται στην Αγγλία. Το ίδιο θα συμβεί και με οποιεσδήποτε άλλες αντίστοιχες συμφωνίες προσπαθήσει να συνάψει η Μέι.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, αν η Αγγλία δεν υιοθετήσει  ευνοϊκή μεταναστευτική πολιτική προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, και όχι μόνο προς τους Γερμανούς και τους Γάλλους εις βάρος των Βούλγαρων και των Ρουμάνων, τότε οι Ευρωπαϊκές χώρες θα βάλουν κι εκείνες φραγμούς στην κίνηση Βρετανών πολιτών προς αυτές, ενώ αποκλείεται και να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία μέλος της Ενιαίας Αγοράς αγαθών και κεφαλαίου.  Πολλά αγαθά, τα οποία παράγονται στην Αγγλία και είναι ήδη πολύ ακριβότερα από αντίστοιχα κινέζικα για παράδειγμα, θα υπόκεινται στους δασμούς που προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, που είναι αρκετά υψηλοί, με συνέπεια να μειωθούν σημαντικά οι εξαγωγές προς την Ευρώπη. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές θα γίνουν πολύ ακριβότερες.

Τέλος, το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, το Λονδίνο,  θα γίνει πολύ φτωχότερο, αφού οι μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη σχέδια να φύγουν από τη Βρετανική πρωτεύουσα, αν υπάρξουν πιο αυστηροί κανόνες στην κίνηση κεφαλαίων που θα κάνουν τις διασυνοριακές συναλλαγές ακριβότερες και πολυπλοκότερες.

Υπηρετεί, λοιπόν, η Βρετανική κυβέρνηση τη λαϊκή θέληση που ψήφισε «Leave» στο δημοψήφισμα;

 Μοιράσου το...!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: