Επιστροφή στην κορυφή
Σαββάτο, 23 Σεπ 2017
 
 

Επιστήμονες διαπίστωσαν εγκεφαλική δραστηριότητα και μετά θάνατον

Παρασκευή, 10 Μάρτιος 2017 - 14:17

-a Μέγεθος κειμένου +A

5b0e715577bb707fa545f74dd01b48d5_XLΜια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μετά θάνατον.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν σταματά να λειτουργεί μετά θάνατον, αλλά συνεχίζει να έχει ηλεκτρική δραστηριότητα για τουλάχιστον δέκα λεπτά μετά.

Ενδεικτικά αναφέρουν την περίπτωση ενός ατόμου που είχε διαγνωσθεί κλινικά νεκρός (χωρίς παλμούς της καρδιάς και χωρίς αντιδράσεις στις κόρες των ματιών του), αλλά παρόλα αυτά ο εγκέφαλος του συνέχισε να λειτουργεί.

Αν και ο θάνατος παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο, οι επιστήμονες γενικά θεωρούν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα σταματά περίπου τη στιγμή που σταματά να χτυπά η καρδιά. Σύμφωνα, όμως με περσινή επιστημονική έρευνα, τα γονίδια συνεχίζουν να είναι ενεργά -σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα ακόμη πιο ενεργά από ό,τι όταν ο άνθρωπος ζούσε- ακόμη και επί μέρες μετά τον θάνατό του!

Ενδεικτικά, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λ. Νόρτον του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, έκαναν σχετική δημοσίευση στο καναδικό νευρολογικό περιοδικό «Canadian Journal of Neurological Studies», αναφέροντας την περίπτωση ενός ατόμου που είχε διαγνωσθεί κλινικά νεκρός (χωρίς παλμούς της καρδιάς και χωρίς αντιδράσεις στις κόρες των ματιών του), αλλά παρόλα αυτά ο εγκέφαλος του συνέχισε να λειτουργεί.

Η ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητά του εμφάνιζε μεγάλες ομοιότητες με τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα, που παρατηρούνται στη φάση του βαθύ ύπνου.

Οι γιατροί δήλωσαν άγνοια πώς γίνεται να υπάρχει εγκεφαλική λειτουργία για αρκετά λεπτά μετά τον κλινικό θάνατο. Αν και πρόκειται για έναν μόνον άνθρωπο, δήλωσαν σίγουροι ότι δεν έχουν κάνει κάποιο λάθος οι ίδιοι ή τα όργανά τους.

Η νέα μελέτη εγείρει εκ νέου ηθικά διλήμματα σχετικά, μεταξύ άλλων, με το πότε είναι σωστό να αφαιρούνται από τους δωρητές τα όργανα προς μεταμόσχευση, μετά τη διαπίστωση του κλινικού θανάτου τους.Μοιράσου το…!
Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: