Επιστροφή στην κορυφή
Σαββάτο, 23 Σεπ 2017
 
 

Επιστήμονες προχώρησαν στη δημιουργία συνθετικού πολύπλοκου οργανισμού

Παρασκευή, 10 Μάρτιος 2017 - 12:55

-a Μέγεθος κειμένου +A

ergastirioΣε ένα γιγάντιο βήμα προχώρησαν οι επιστήμονες. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συνθετικού πολύπλοκου οργανισμού, που θα έχει πλήρως σχεδιασθεί εκ του μηδενός με τη βοήθεια υπολογιστή και θα στη συνέχεια θα δημιουργηθεί στο εργαστήριο.

Ερευνητές, οι οποίοι πριν από τρία χρόνια είχαν δημιουργήσει το πρώτο συνθετικό χρωμόσωμα ενός μύκητα, τώρα ανακοίνωσαν ότι πρόσθεσαν πέντε ακόμη συνθετικά χρωμοσώματα. Έτσι, έχουν πλέον συνθέσει περίπου το ένα τρίτο του γονιδιώματος ενός ζαχαρομύκητα (Saccharomyces cerevisiae), που χρησιμοποιείται και ως μαγιά στην αρτοποιία, στην παραγωγή αλκοόλ κ.α.

Θεωρείται πλέον θέμα χρόνου -πιθανώς έως το τέλος του 2017 ή το 2018- να έχει επιτευχθεί η σύνθεση ολόκληρου του γονιδιώματός του. Εκτός από τη σύνθεση και των 16 χρωμοσωμάτων του, ο τελικός συνθετικός μύκητας θα περιέχει και ένα 17ο συνθετικό χρωμόσωμα που δεν υπάρχει στη φύση.

Μετά και απ’ αυτή την εξέλιξη, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας σειράς νέων οργανισμών (μικροβίων αρχικά και αργότερα φυτών και ζώων) που δεν θα υπάρχουν στη φύση, αλλά θα έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος, όχι μόνο με επιλεκτικές τροποποιήσεις γονιδίων, αλλά με το να «ξαναγράψει» ολόκληρο το γονιδίωμά τους από την αρχή.

Η μέθοδος αυτή της ολοκληρωτικής σύνθεσης ενός γονιδιώματος αναμένεται μελλοντικά να συμβαδίσει -και όχι να αντικαταστήσει- με τις τεχνικές στοχευμένης γονιδιακής επεξεργασίας όπως η CRISPR.Μοιράσου το…!
Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: