Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Μαρ 2024
Απόψεις

Η Ευρώπη βρίσκεται σε οικονομική κρίση !

Της Νατάσας Βρεττού
Η Ευρώπη από το 2008 και έπειτα, βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, όμοιας με εκείνης του 1929, που έχει μεταφερθεί από τις ΗΠΑ στην Γηραιά Ήπειρο. Ουσιαστικά οι αιτίες της οικονομικής κρίσης είναι θεσμικές, έχει βαθύτερες επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η έκβαση της αβέβαιη….
Το 2008 ο πανικός απέδρασε από τα χρηματιστήρια, τις τράπεζες, τις αγορές και τρύπωσε στις ζωές των ανθρώπων. Η Ευρώπη αποδείχθηκε ο αδύναμος κρίκος της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς πασχίζει με νύχια και με δόντια να ξεφύγει από τις δαγκάνες της κρίσης με την εφαρμογή δρακόντειων μέτρων λιτότητας στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία). Ως συνέπεια έχουμε την επιτήρηση χωρών, την αύξηση της ανεργίας, την κοινωνική έκρηξη, την μετατροπή σε πολιτική κρίση. Ο όρος «Ευρώπη, σπίτι των λαών» την εποχή της ΕΟΚ έχει μετατραπεί σε «η Ευρώπη των αποικιών». Έχει αμφισβητηθεί η ισχύς και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Δημοκρατία υπονομεύεται ή απειλείται από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των «αγορών» και των «Οίκων Αξιολόγησης». Το «έλλειμμα Δημοκρατίας» στην Ευρώπη ενισχύεται, όχι μόνο από τους χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς, αλλά και από την χειραγωγική λειτουργία ορισμένων ισχυρών «παικτών». Ο ηγετικός ρόλος της Γερμανίας – σήμερα- και οι δυο διαμορφωτές της Ένωσης (Γαλλίας – Γερμανίας) – πάντοτε – έχουν καταργήσει και την τυπική ισότητα μεταξύ των κρατών, που είναι θεσμικά κατοχυρωμένη.
Αν η οικονομική και νομισματική ολοκλήρωση προχωρούσε ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των πολιτικών θεσμών, δεν θα είχαμε σήμερα κρίση στην ανάπτυξη και στην οικονομία. Οι ίδιοι οι πολιτικοί θεσμοί της Ευρώπης υλοποίησαν και εγγυήθηκαν την απόλυτη προτεραιότητα των οικονομικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, δεν υπήρχε ισχυρή αρχή για δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, δεν τηρήθηκε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκές Ένωσης εμφανίζουν διαρθρωτικές αδυναμίες. Το βασικό ζήτημα είναι ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει μια ικανή πολιτική πλειοψηφία για να αντιμετωπίσει την κρίση – ανάπτυξης, θεσμών, χρέους.
Τα μέτρα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής με την σιδηρά επιτήρηση είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το υπάρχον κοινωνικό – πολιτικό χάσμα μεταξύ Βορρά –Νότου και να μεταπηδήσει και στον οικονομικό τομέα. Έρχεται η «Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων», καθώς τα κράτη-μέλη διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την ανταγωνιστική ικανότητά και την οικονομική τους ανάπτυξη. Ο ανεπτυγμένος Βορράς θα είναι κυρίαρχος του ανίσχυρου Νότου. Οι χώρες θα αποχωρούν εθελοντικά και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα αποδυναμωθεί ή θα καταρρεύσει. Το ευρώ ή θα οδηγηθεί σε εξόντωση και η Ευρώπη σε αυτοκτονία ή θα συνεχίσει να υπάρχει σε μια μικρότερη Ευρωζώνη με τα ηνία στα χέρια της Γερμανίας….. Υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι προβλέψεις πολλές για την έκβαση της πιστοληπτικής κρίσης της Ευρώπης. Ένα είναι σίγουρο : η Ευρώπη είναι μια : η τιμωρητική.

Related posts