Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Απρ 2024
Κόσμος

Πορεία με χιλιάδες Βρετανους στο Μάντσεστερ

Χιλιάδες απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι συμμετείχαν σε πορεία κατά των περικοπών στο Μάντσεστερ. Οι Βρετανοί δάσκαλοι και δημόσιοι υπάλληλοι αντάλλαξαν τις σχολικές αίθουσες και τα γραφεία με τις σειρές απεργών την Πέμπτη καθώς εκτατοντάδες χιλιάδες άφησαν τις δουλειές τους για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές στις συντάξεις.
Χιλιάδες άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν πικετοφορίες έξω από σχολεία, δικαστήρια και άλλα κυβερνητικά κτίρια, ζητώντας να μην επιβληθούν τελικά αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές τους, και να μην αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης.
Η μεγάλη συμμετοχή στην πορεία, ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις της κυβέρνησης αλλά ακόμη και των ίδιων των συνδικάτων. Στην κεφαλή της πορείας των απεργών και συνταξιούχων, προηγούνταν είκοσι απεργοί αστυνομικοί. Η ομοσπονδία PCS, που πρωταγωνιστεί στην απεργία, έκανε λόγο για «την υψηλότερη συμμετοχή στα χρονικά», αν και υπουργοί της κυβέρνησης αμφισβήτησαν τα νούμερα, υποστηρίζοντας πως λιγότερα από τα μισά (από τα 260.000 μέλη της ομοσπονδίας πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις.
Στην απεργία πήραν μέρος επίσης ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, πολιτικοί υπάλληλοι στρατιωτικών βάσεων, λιμενικοί και πλήθος ακόμη εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η πορεία κατέληξε το απόγευμα έξω από το κτίριο του κοινοβούλιου στο Ουεστμίνστερ Χολ, όπου με ταμπούρλα, δυνατή μουσική και κεντρικά συνθήματα «Όχι στις Περικοπές», «Πρέπει να Φύγει!» και «Δίκαιες Συντάξεις για Όλους» διαμαρτυρήθηκαν κατά των πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης συνασπισμού του Ντέιβιντ Κάμερον. Στην πορεία πήραν μέρος περίπου 25.000 απεργοί.
Παράλληλα περισσότερα από 15.000 σχολεία (σε σύνολο 21.000) «επηρεάστηκαν» από την απεργία των διδασκαλικών ομοσπονδιών, σύμφωνα με το υπουργείο παιδείας, ενώ είναι ενδεικτικό στο τηλεφωνικό κέντρο της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου η συμμετοχή ξεπέρασε το 90%.
Ο γενικός γραμματέας της PCS Μαρκ Σερβότκα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για μειωμένη συμμετοχή, οι δημόσιοι υπάλληλοι σήμερα ψήφισαν με τα πόδια τους και έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα αναχθούν τις επιθέσεις στα κερδισμένα με σκληρούς αγώνες συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα». Οι δημόσιοι υπάλληλοι υποστηρίζουν πως με τα νέα μέτρα θα πρέπει να εργάζονται περισσότερα χρόνια και να πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές για να λάβουν τελικά σύνταξη αισθητά μικρότερη από τον τελικό μισθό τους.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε την απεργία ανεύθυνη και πρόωρη, ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Να σημειωθεί εδώ ότι η απεργία πραγματοποιείται παρά την αντίθεση των Εργατικών, ο ηγέτης των οποίων Ντέιβιντ Μίλιμπαντ την χαρακτήρισε «λανθασμένη», αν και συμπλήρωσε πως την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση.
«Δεν είναι κάτι που αποφασίσαμε με ελαφρότητα. Δεν έχουμε ξανακάνει κάτι τέτοιο ποτέ στην ιστορία μας. Αλλά η ουσία είναι ότι ανησυχούμε για το τι θα κάνει η κυβέρνηση στο μακροπρόθεσμο μέλλον της διδασκαλίας», ανέφερε εκπρόσωπος του συνδικάτου δασκάλων ATL, που απήργησε για πρώτη φορά στον έναν αιώνα ύπαρξης του!

Related posts