Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Κόσμος

Νάπολη : 50 πυρκαγιές σε σκουπίδια μέσα σε μια νύχτα

 

Η πυροσβεστική υπηρεσία δε προλάβαινε να σβήνει τις φωτιές που ξεσπούσαν η μια πίσω από την άλλη σε συνοικίες της Νάπολης. Οι κάτοικοι είχαν πνιγεί στα σκουπίδια και έτσι οι ίδιοι έβαζαν τις φωτιές.

Πάνω από 2.300 τόνοι σκουπιδιών είχαν μαζευτεί στους δρόμους της  ιστορικής πόλης με αποτέλεσμα την έντονη  και αφόρητη δυσοσμία.

Ο δήμαρχος της Νάπολης Λουίτζι ντε Ματζίστρις, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από 10 ημέρες, έδωσε χθες το βράδυ εντολή για την έναρξη της περισυλλογής των σκουπιδιών 24 ώρες το 24ωρο με απορριμματοφόρα που θα συνοδεύονται από ένοπλους φρουρούς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, ο δήμαρχος δήλωσε ότι «διάφορα κυκλώματα θέλουν η Νάπολη να παραμείνει θαμμένη στα σκουπίδια», είτε για πολιτικούς λόγους είτε εξαιτίας των επιχειρηματικών τους συμφερόντων.

«Ένας σωστός κύκλος περισυλλογής απορριμμάτων δημιουργεί θέσεις εργασίας, οικονομική δραστηριότητα για τις τοπικές κοινότητες, μία λύση στο πρόβλημα, γεγονός που δεν αρέσει σε ορισμένους», είπε.

Η Καμόρα, η ναπολιτάνικη μαφία, αποκομίζει σημαντικά έσοδα από ποικίλες δραστηριότητες που ξεκινούν από την εμπορία ναρκωτικών και φθάνουν μέχρι τον έλεγχο της περισυλλογής και της επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τον νέο δήμαρχο της Νάπολης, η Καμόρα αντιτίθεται στο σχέδιό του «περιβαλλοντικής επανάστασης» που προβλέπει σύστημα περισυλλογής από πόρτα σε πόρτα, τη μαζική ανακύκλωσή τους και το σταδιακό κλείσιμο των ανοικτών χωματερών, καθώς η εφαρμογή του θα στερούσε από τη μαφία μία παραδοσιακή και κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Λουίτζι ντε Ματζίστρις, που προέρχεται από το κόμμα Ιταλία των Αξιών της αριστεράς, κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι έχει εγκαταλείψει στην τύχη της τη Νάπολη.

Ο κίνδυνος υγειονομικής κρίσης ανάγκασε τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να παρέμβει και να ζητήσει «επείγουσα επέμβαση της κυβέρνησης».

Τα χέρια του δημάρχου της Νάπολης είναι δεμένα, διότι από το σύστημα που διέπει τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Νάπολη, η περισυλλογή αποτελεί αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής, όμως η διαχείριση των χώροι υγειονομικής ταφής αποτελεί αρμοδιότητα της νομαρχίας, η οποία στην περίπτωση της Νάπολης και της περιφέρειάς της ανήκει στη δεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Related posts